Vesti iz sveta

23.02.2024. 11:20

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Većina država Centralne Evrope očekuje poduži rat u Ukrajini

Uoči druge godišnjice rata u Ukrajini više je onih koji veruju da će trajati godinama

FILE PHOTO: Grain is placed on Ukrainian and Russian flags in this picture illustration taken May 9, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

U proteklih godinu dana u Centralnoj Evropi značajano je porastao broj onih koji veruju da će se rusko-ukrajinski rat nastaviti i narednih nekoliko godina, prema istraživanju koje je sproveo Centralnoevropske perspektive, CEPER.

U devet od 12 zemalja, Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Severnoj Makedoniji, Poljskoj, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Mađarskoj, više ispitanika misli da će rat potrajati godinama, nego što je to bio slučaj pre godinu dana. Druga godišnjica invazije na Ukrajinu obeležava se 24. februara.

Ispitanici iz Srbije prošle godine bili su najuvereniji – njih 62 odsto da će se neprijateljstvo završiti do kraja 2023. godine, ali u januaru ove godine samo 42 odsto naših sugrađana smatra da će primirje ili mir biti postignuti do decembra ove godine, navode iz CEPER-a.

Prema istraživanju, u Srbiji, 35 odsto ispitanika sada misli da će rat trajati godinama.

Izvor: CEPER

Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno je u 12 zemalja centralnoevropskog regiona: Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Rumuniji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Poljskoj.

Podaci su prikupljeni telefonom između 9. januara i 1. februara 2023. i između 8.  januara i 7. februara 2024. Istraživanje je sprovedeno na 1.000 ispitanika po zemlji. Uzorak po zemlji je reprezentativan prema polu, starosti i tipu naselja.

Prošle godine u januaru ni u jednoj od ispitanih zemalja nije bilo više od 46 odsto ispitanika koji su verovali da će sukob trajati godinama. Uoči druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu stvari su se promenile te u polovini zemalja između 51 i 63 odsto ispitanika deli takvo mišljenje, navodi se u istraživanju.

Za razliku od većine zemalja u regionu, 2024. godine u Rumuniji, Crnoj Gori i Bugarskoj procenat ispitanika koji očekuju da se rat završi do kraja tekuće godine povećao se u odnosu na istraživanje sprovedeno pre godinu dana.

S druge strane, u preostalih devet zemalja ispitanici su manje skloni da veruju u mogućnost skorijeg prekida rata nego što su verovali pre godinu dana – u regionu je osnaženo osećanje da će sukob dugo trajati.

Na početku 2024. godine Česi i Austrijanci najmanje veruju da će se neprijateljstvo uskoro okončati, pri čemu 63 odsto ispitanika u ovim zemljama očekuje da će se ratovati i narednih godina.

Pre 12 meseci, ni u jednoj od anketiranih zemalja apsolutna većina ispitanika nije očekivala dugogodišnji rat. Sada, međutim, u Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, Poljskoj, Sloveniji i Mađarskoj više od polovine ispitanika očekuje da će se rat odužiti.

Slično negativno mišljenje preovladalo je i u Severnoj Makedoniji – sa prošlogodišnjih 29, procenat se ove godine povećao na 34 odsto.

U 2023, u osam zemalja u kojima je sprovedeno istraživanje bar 40 odsto ispitanika smatralo je da se konflikt može rešiti u roku od godinu dana. Ove godine, međutim, u devet zemalja manje od 36 odsto ispitanika veruje da se sukob može okončati krajem 2024.

Ukratko, Centralna Evropa čeka drugu godišnjicu ruske invazije spremna na dugogodišnji rat, navodi se u saopštenju CEPER-a.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.