Venecuela uvodi uzimanje otisaka prstiju u prodavnicama

Vlasti Venecuele zabranili su izvoz velikog broja prehrambenih proizvoda, sve u cilju sprečavanja delovanja švercera i špekulanata, objavili su lokalni mediji.

Među zabranjenim proizvodima su govedina, svinjetina, piletina, mleko, maslac, biljno ulje, pasulj, šećer, so, kafa, pšenično i kukuruzno brašno, testenine, kobasice i krompir.

Predsednik Venecule, Nikolas Madure, rekao je prošle sedmice da do 30. novembra u prodavnicama mora da bude uveden sistem otisaka prstiju, usmeren na borbu protiv špekulanata i švercera, preneo je Itar tas. 

"To nije sistem koji ograničava. Naprotiv, sve se radi sa ciljem da robu proizvedenu u zemlji šverceri ne izvoze u Kolumbiju i da ne dođe u ruke špekulanata koji ih prodaju 10 ili čak 20 puta skuplje", rekao je predsednik. 

Prvobitno je predviđeno da sistem bude uveden samo u takozvanim "narodnim" supermarketima, gde se prodaje roba koju država dotira. Međutim, nakon najave predsednika, objašnjeno je da će novi sistem biti uveden i u privatne trgovinske lance. 

Ranije ovog meseca je objavljeno da se prelazak državne granice Venecuele za privatna lica ograničava tokom noći od 22 do 5 časova, a od 18 sati za teretni saobraćaj u trajanju od mesec dana. To je urađeno u nastojanju da se nađe delotvoran način za borbi sa švercerima. Ograničenje može biti produženo. 

Prema podacima venecuelanskih vlasti, obim švercovanja benzina u Kolumbiju dostiže 100.000 barela dnevno. Pored toga, preko granice ide ogromna količina prehrambenih proizvoda koji se u Venecueli prodaju po subvencionisanim cenama. 

Tako su, prema podacima vojno-civilnog pograničnog štaba, od početka ove godine venecuelanske vlasti na granici s Kolumbijom konfiskovale više od 40 miliona litara benzina i 21.000 tona hrane.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara