Svet

20.10.2023. 09:27

CNBC

Autor: Čedomir Savković

Veštačka inteligencija dramatično povećala vrednost tehnoloških kompanija

Foto: Pixabay

Svet

20.10.2023. 09:27

Američki tehnološki giganti ostvarili su ove godine preko 2.400 milijardi (2,4 biliona) dolara dodatne tržišne vrednosti zahvaljujući tehnologijama veštačke inteligencije (artificial intelligence, AI), navodi se u najnovijem izveštaju agencije Accel.

Tehnološki giganti povećali su svoju tržišnu kašpitalizaciju za 36 odsto na međugodišnjem nivou, piše u godišnjem izveštaju kompanije koja se bavi analizom tržišta takozvanog rizičnog kapitala, preneo je portal CNBC.

Komapnija Apple je lider među tehnološkim gigantima, a za njom slede Microsoft, Saudi Aramco, Alphabet, Amazon i Nvidia, koja se, kako se dodaje, prvi put našla u tom društvu.

Pored toga, rast je zabeležen i na tržištu usluga u takozvanim cloud tehnologijama (virtuelna memorija), gde su najveća svetska preduzeća koja posluju u toj oblasti u proseku porasla za 40 odsto, odnosno za milijardu dolara.

U cloud tehnologijama, kako se dodaje, prednjači kompanija Oracle, zatim Adobe, SAP, ServiceNov, Microsoft, Salesforce, Intuit i IBM.

Amerikancima zabranjena ulaganja u kinesku naprednu tehnologiju

Kako se dodaje u izveštaju, postoje naznake da se tehnološki sektor oporavlja, nakon velikog globalnog „resetovanja“ celog sektora.

Prema ocenama analitičara, postoje znaci da je tehnološki ekosistem možda na putu oporavka nakon globalnog usporavanja i talasa otpuštanja.

Tvrdnje su osnovane, dodaju nalaitičari, s obzirom da se berza Nasdaq (američka berza sa sedištem u Njujorku) vratila na 80 odsto od svoje nekadašnje rekordne vrednosti za samo 18 meseci.

Kako se objašnjava AI je bila primarna tehnologija koja je pokretala performanse akcija kompanija koje posluju sa cloud memorijom i SaaS-om (model licenciranja i isporuke softvera u kojem se softver licencira na osnovu pretplate i održava se iz određene centrale) 2023. godine.

USPEH DUGUJU ČETBOTOVIMA

Svet obilovuje pričama o uspesima generativnih alata veštačke inteligencije poput OpenAI ChatGPT, Google’s Bard and Anthropic’s Claude.

U Evropi, tri najveće generativne AI kompanije su izašle iz Francuske: Hugging Face (vrednost 235 miliona dolara), Poolside (126 miliona dolara) i Mistral AI (113 miliona dolara).

Broj kompanija startapa „jednoroga“ (procenjena vrednost veća im je od milijardu dolara) vratio se na nivo pre kovid pandemije, pri čemu je veštačka inteligencija zauzimala mnogo veći udeo u novim kompanijama vrednim milijarde dolara. U Evropi i Izraelu, 40 odsto novih jednoroga posluje u oblasti generativne veštačke inteligencije, a u SAD 80 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.