Vesti iz sveta

25.04.2024. 10:49

Axios

Autor: Nova Ekonomija

Veštačka inteligencija redefiniše i dizajn i proizvodnju

Pixabay

Veštačka inteligencija preoblikuje globalne industrije dizajna i proizvodnje, što predstavlja temeljnu promenu u načinu na koji se stvari kreiraju i realizuju. Autodesk, vodeći igrač na tržištu softvera za dizajn i proizvodnju, na čelu sa predsednikom i izvršnim direktorom Endruom Anagnostom, istražuje uticaj koji će AI imati na ovaj sektor, u kom je zaposleno skoro 300 miliona ljudi širom sveta.

Korišćenje softvera kompanije Autodesk u razvoju i proizvodnji objekata kao što su zgrade, vozila i digitalni sadržaji, ukazuje na neizbežnost integracije AI.

Ova tehnologija postaje ključna za održavanje konkurentnosti u industriji vrednoj 30 biliona dolara, piše Axios.

Anagnost deli uvid u perspektive industrije prema AI, navodeći da 77 odsto profesionalaca veruje da će AI uskoro postati neophodan za njihov svakodnevni rad. Očekuje se da će AI značajno uticati na povećanje efikasnosti i smanjenje troškova, što je vitalno za preživljavanje na tržištu.

Uprkos zabrinutostima da bi AI mogao zameniti ljudske radnike, Anagnost naglašava da će AI omogućiti veći broj projekata zahvaljujući efikasnijem korišćenju resursa. S obzirom na to da su svetski resursi ograničeni, AI može pomoći u prevazilaženju kapacitetskih problema, što je ključno za obnovu infrastrukture i realizaciju novih projekata.

Demonstrirajući praktičnu primenu, Autodesk je sarađivao sa arhitektonskim i građevinskim firmama na dizajniranju pristupačnih stambenih jedinica u San Francisku, koristeći AI za optimizaciju prostora i resursa, čime su značajno smanjeni troškovi i uticaj na okolinu.

U kontekstu regulative, Anagnost zagovara pristup zasnovan na oceni rizika, koji bi omogućio implementaciju sigurnosnih mehanizama za AI aplikacije visokog rizika, uz istovremeno ohrabrivanje inovacija koje bi omogućile rešavanje kapacitetskih izazova.

Nvidia: Novi AI čip koštaće između 30.000 i 40.000 dolara po komadu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.