Volvo najavio partnerstvo sa kompanijom koja proizvodi softver za autonomna vozila

Christopher Persson, Wikimedia

Kompanije Vajmo (Waymo) i Volvo najavile su u četvrtak eksluzivno partnerstvo koje za cilj ima razvoj novog autonomnog, električnog vozila koje će pružati uslužne vožnje slične taksiju, saznaje TechCrunch.

Ove dve kompanije nisu dale previše detalja o tome kako će to partnerstvo izgledati, ali su napomenule da će „prvo zajedno raditi na integrisanju Vajmovog softvera za autonomnu vožnju u novi model električnog vozila“. 

Za sada je poznato da će novo vozilo imati četvrti nivo autonomije, što znači da može podneti sve vožnje u određenom geografskom području ili u određenim vremenskim i putnim uslovima.

Partnerstvo uključuje i druge podružnice u sastavu Volvo Car Group, kao što su Polestar i Lynk & Co., istaknuo je generalni tehnički direktor Volva, Henrik Grin.

„Potpuno autonomna vozila imaju potencijal da poboljšaju bezbednost na putevima do ranije neviđenih nivoa i promene način na koji ljudi žive, rade i putuju“, izjavio je Green. 

„Naše partnerstvo sa Vajmom otvara nove i uzbudljive poslovne mogućnosti za Volvo Cars, Polestar i Link & Co“, dodao je on.

Vajmo kontroliše dizajn svog hardverskog paketa, softvera i računarskog sistema, a zatim sarađuje sa proizvođačima automobila na stvaranju vozila koja se lako integrišu sa njihovim takozvanim Vajmo Drajverom (Waymo Driver).

Vajmo već ima dogovor sa Jaguarovim Lend Roverom za 20.000 vozila na električni pogon, a u junu ove godine postigli su dogovor i sa Renoom i Nisanom kako bi razvili komercijalna autonomna vozila za ljude širom Francuske i Japana.

Volvo takođe ima četvorogodišnji ugovor sa Uberom za razvijanje autonomnih vozila i kako navode iz tih kompanija, taj ugovor je netaknut i još uvek važi.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara