EP usvojio dva izveštaja

Vreme je da Gugl i Fejsbuk plate svoj deo poreza Evropi

Evropski parlament usvojio je dva izveštaja koja se odnose na porez na digitalne usluge i na korporativno oporezivanje značajne digitalne prisutnosti.

Porezom na digitalne usluge (DST) oporezivali bi se veliki, mahom američki tehnološki divovi, a korporativno oporezivanje "značajne digitalne prisutnosti" odnosi se na prihod koji neka kompanija ostvaruje na teritoriji zemlje u kojoj nije fizički prisutna, nema sedište, a ni prestavništvo.

Reč je, pre svega, o merama za bolje oporezivanje američkih internet divova, poznatih pod nazivom GAFA (Gugl, Epl, Fejsbuk, Amazon), pa se već govori o anti-američkom ili anti-GAFA porezu, piše Hina, prenosi Indeks.hr. 

"I Evropski parlament i evropski građani žele da ti divovi plaćaju porez i stoga smo glasali za ambiciozniji DST, takođe ubirajući prihode od usluga onlajn striminga. Govorimo o nekom temeljnom poštenju gde svako mora da plati pravedan deo", rekao je poslanik EP-a Pol Tang, nadležan za izradu predloga reforme korporativnih poreza. 

On je kazao i da Gugl i Fejsbuk koriste naše tržište i potrošače, a ništa ne plaćaju. 

"To želimo ispraviti. Za Fejsbuk i Gugl nije vreme Božića. Njihovo je vreme da plate pravedan deo", rekao je Tang. 

Drugi izveštaj zastupnika Dariusa Rozatija kaže da odluka o tome ima li preduzeće dovoljnu digitalnu prisutnost na tržištu treba da bude zasnovana na prihodu digitalnih usluga (godišnji prihod iznad 7 miliona evra), broju korisnika (preko 100.000 u određenoj državi članici) ili broju poslovnih ugovora (više od 3.000) u jednoj fiskalnoj godini. 

Zastupnici su se saglasili da snize prag iznad kog bi prihodi kompanije podlegali oporezivanju. To bi se odnosilo na svaku kompaniju koja tokom fiskalne godine ostvari prihod veći od 40 miliona evra, dok predlog Evropske komisije iznosi 50 miliona evra. 

Globalna ekonomija je, poručili su zastupnici, digitalna i način poslovanja se promenio, dok su pravila o obračunavanju poreza uglavnom ostala u 20. veku. Ne uspevaju obuhvatiti ni privredu u kojij fizička prisutnost na tržištu nije preduslov rada. 

Što se poreskih zakona tiče, Evropski parlament ima samo savetodavnu ulogu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.