Svet

09.03.2020. 17:20

Telecompaper, connexionfrance.com

Autor: Nova Ekonomija

Vrhovni sud u Francuskoj odbacio žalbe protiv 5G mreže

Francuski Državni savet, koji ima ulogu vrhovnog suda za administrativne slučajeve u toj državi, doneo je odluku protiv dve nevladine organizacije koje su zatražile obustavljanje procedura za aukciju frekvencija na 5G spektru, prenosi portal Tele...

Foto: Pixabay

Svet

09.03.2020. 17:20

Francuski Državni savet, koji ima ulogu vrhovnog suda za administrativne slučajeve u toj državi, doneo je odluku protiv dve nevladine organizacije koje su zatražile obustavljanje procedura za aukciju frekvencija na 5G spektru, prenosi portal Telecompaper.

U presudi se navodi da je hitna suspenzija implementiranja najnovije telekomunikacione tehnologije nepotrebna, kao i da će sud slučaj ponovo razmatrati pre leta.

Aukcija frekvencija u Francuskoj bi trebala da se desi u aprilu, a operatori mobilne telefonije bi trebali da licence dobiju najkasnije do juna. Upravo zbog toga je Državni savet i naveo da nema potrebe za hitim merama i da procedura može da se odvija nesmetano.

Ekološke organizacije Agir i Priartem su prethodno zatražile da se obave zvanične provere uticaja 5G elektromagnetnog značenja na okolinu i zdravlje ljudi, pozivajući se na propise Evropske unije o zaštiti potrošača.

Organizacije su ocenile i da bi prmena 5G imala „nekontrolisane“ posledice po društvo, fizičko i mentalno zdravlje ljudi i ekosistem, prenosi portal Connexion France (connexionfrance.com).

Francuska je već počela da testira 5G tehnologiju u Bordou, Grenoblu, Lilu, Lionu, Marseju, Nantu i Tuluzu.

Operatori su rekle da palniraju da ostvare 20% pokrivenost 5G u Francuskoj do 2022. godine, a 100% pokrivenosti do 2030.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.