Zatvaranje zemalja nije dovoljno, potrebna testiranja

Nova ekonomija, Dušan Đorđević

Glavni stručnjak Svetske zdravstvene organizacije za hitne slučajeve Majk Rajan rekao je da zemlje ne mogu samo da zatvore društva kako bi pobedile koronavirus, piše australijski list Egzaminer (The Examiner) pozivajući se na AP.

Rajan smatra da su potrebne dodatne mere kako bi se kasnije sprečio povratak virusa.

“Ono na šta stvarno treba da se fokusiramo je da pronađemo one koji su bolesni, koji imaju virus, i da ih izolujemo, da nađemo one koji su kontaktirali sa njima i izolujemo i njih”, rekao je Rajan u intervjuu na britanskoj televiziji BBC. 

On ocenjuje da će se, ako se ne uspostave snažne zdravstvene mere, posle ukidanja ograničenja kretanja i karantina virus ponovo pojaviti.

Model za Evropu, kaže Rajan, su primeri poput Kine, Singapura i Južne Koreje, koje su uporedo sa izolacijom uvele rigorozne mere da se testira svaki mogući sumnjivi slučaj. 

Rajan je rekao i da je u toku pravljenje nekoliko vakcina, ali da je samo jedna u SAD u fazi testiranja, i da ljudi treba da budu realni.

 “Moramo se postarati da je potpuno bezbedna... govorimo o najmanje godinu dana. Vakcine će doći, ali moramo da uradimo ono što treba sada”, rekao je Rajan.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.