Zelena arhitektura: U Kini se gradi bolnica sa hiljadu biljaka

Foto: Pixabay

U gradu Šendženu, na jugoistoku Kine, u naredne tri godine gradiće se poseban centar za rehabilitaciju koji bi trebalo da bude potpuno otvoren ka zajednici i integrisan u urbano tkivo četvrti. prenosi portal Gradnja.rs

Autor rešenja je arhitekta Stefano Boeri, koji se proslavio čuvenom zgradom "Bosco Verticale" u Milanu.

"Naš projekat otvara novu perspektivu u arhitekturi velikih rehabilitacionih centara. Prvenstveno zato što se motorički i/ili kognitivni invaliditet ne doživljava kao krhkost manjine ljudi, već kao stanje koje je svima nama zajedničko, čak i samo tokom jedne faze našeg života", naglasio je Boeri.

Prema njegovoj najavi, objekat će odlikovati skup zelenih terasa i prostora koji se preklapaju u održivom sistemu, sa kombinacijom prirode, arhitekture i biodiverziteta.

Arhitekta Žu Jibo, iz studija Stefano Boeri Architetti, kaže da će centar imati zadatak da spoji prirodu i okolni pejzaž u nameri da preuzme zreli, sigurni i gostoljubivi karakter ovog grada, preneo je portal ArchDaily.

U projektu se kombinuju novi pristupi i kombinacija aspekata koji nisu dovoljno istraženi.

Centar će biti namenjen osobama sa različitim stepenom invaliditeta, starosti od 16 do 60 godina.

U objektu će se obavljati rehabilitacija, trening, rekreativne i umetničke aktivnosti, obrazovni i radni sadržaji, smeštajne jedinice ali i muzejski prostor. 

U želji da se pruži svakodnevna podrška pacijentima centar nudi prostore za raznovrsna takmičenja, individualne i timske treninge.

U vrtu za terapiju, koji će se nalaziti na krovu, gde su kreirani i prostori za zelenilo, nalaziće se sistem za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. 

Zahvaljujući odabranim biljnim vrstama na krovu, ali i u centralnom dvorištu, zelenilo se uklapa sa javnim parkom u komšiluku.

To, kako se ocenjuje, ojačava odnos objekta sa susedstvom kroz spoljašnjost i unutrašnjost podjednako.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara