Zimbabve je zemlja sa najskupljim benzinom na svetu

Zimbabve je zemlja sa najskupljim benzinom na svetu, a neslavnu titulu država je ponela nakon odluke vlade te zemlje o udvostručenoj ceni goriva.

Ovakva odluka izazvala je ogromno nezadovoljstvo građana, koje je rezultiralo trodnevnim štrajkom širom južnoafričke zemlje.

Zimbabve je usred ekonomske krize i nedostatka deviza, što je dovelo do nestašice hleba i goriva, a mnoge kompanije prestale su da rade jer ne mogu da uvoze sirovine. 

Nakon hiperinflacije iz 2009. godine, Zimbabve je ukinuo nacionalnu valutu zimbabveanski dolar i umesto njega koristio američki dolar i južnoafrički rand. 

Međutim, ekonomska kriza i nedostaci deviza doveli su do toga da vlada tokom vikenda objavi da će u narednih godinu dana sama uvesti novu valutu. 

Ipak, ovakvo stanje u državi nije dovelo do protesta, već naglo povećanje cena goriva tokom vikenda. 

Prema rečima predsedniku Zimbabvea Emersona Mnangagve, koji je 2017. godine nasledio predsednika Roberta Mugabea, udvostručenje cena goriva olakšalo bi nestašicu goriva. 

"Zbog trenutnog nedostatka na tržištu goriva, odlučili smo da delujemo i to odlučno. Nedostatak, koji se može pripisati povećanoj potrošnji goriva u rastućoj ekonomiji i koji je dodatno otežan nezakonitim aktivnostima trgovine valutom i gorivom neodrživ je i Vlada je odlučila da cena goriva bude 3,11 dolara po litru za dizel i 3,33 dolara po litru benzina", napisao je Mnangagva na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici. 

Cena benzina od 3,33 dolara po litri je sada najveća na svetu. 

Prema podacima GlobalPetrolprices.com, od 7. januara 2019. godine, svetska cena benzina bila je 1,08 dolara po litru ili 4,09 dolara po galonu. 

Najskuplji benzin na svetu pre povećanja cene u Zimbabveu bio je u Hong Kongu gde cena za galon iznosi 7,71 dolar.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.