Srbija

30.06.2023. 09:37

Autor: Nova Ekonomija

Završena treća konferencija „Prodaja i prodajni kontroling“

Casa Forte

Casa Forte konferencija u Kragujevcu

Srbija

30.06.2023. 09:37

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, 28.juna 2023. godine, u organizaciji konsultantske kuće Casa Forte održana je treća internacionalna konferenciji “Prodaja i prodajni kontroling” uživo i online putem, saopštila je Casa Forte.

Dekanica Ekonomskog fakulteta Kragujevac Milena Jakšić je kazala da je konferencija prilika da se okupe predstavnici akademske i privredne zajednice i da doprinesu unapređenju i širenju znanja u oblasti prodaje i prodajnog kontrolinga kao i jačanju institucionalne i individualne saradnje.

Jedan od vidova jačanja institucionalne saradnje su i kratki programi studija koje organizuju i sprovode visokoškolske institucije u cilju obuke i osposobljavanja polaznika za konkretan posao, a na osnovu iskazane potrebe poslodavaca.

Uvažavajući potrebe privrede, a shodno temi internacionalne konferencije, skup je bio prilika da se istakne značaj kratkog programa studija Menadžment prodaje koji organizuje i na jesen planira da sprovodi Ekonomski fakultet.

Dekanica Poslovnog fakulteta Univerziteta Singidunum, Lidija Barjaktarović je pohvalila studijski program za zvanje „Menadžer prodaje“ i istakla da kao član HERE tima razume napor da se ovakav program sačini i akredituje, ali i njegovu korisnost za privredu i polaznike.

Veljko Davidović, direktor Casa Forte je naveo: „Ono što na osnovu svog iskustva smatram jeste da je svaki uspešan biznis nastao zato što se vlasnik, osnivač intenzivno bavio i radio na prodaji- bilo direktno, prodajom svojih proizvoda i usluga ili tako što je umeo da svoj biznis model, svoju ideju „proda“ timu koji ume da prodaje.

Bavljenje prodajom predstavlja poseban izazov, zahteva poseban napor, posebne veštine, poseban life style i posebnu posvećenost cilju.

Predstavnicima privrede želim reći da je program studija za zvanje „Menadžer prodaje“ postavljen krajnje pragmatično, kreiran na najboljim prodajnim praksama i usmeren na cilj da poslodavac dobije poželjnog zaposlenog, menadžera prodaje koji ume da ispuni cilj firme. Podeliću sa vama nedavno objavljenu studiju, 9.juna 2023, baziranu na sprovedenom istraživanju. Naime, istraživanje je imalo za cilj da izmeri uticaj rada menadžera prodaje na rezultate firme. Istraživanje je obuhvatalo uzorak od 1000 kompanija iz oblasti prodaje robe široke potrošnje, farmaceutskih proizvoda, tehnike, profesionalnih usluga i zaključak studije je da firme koje imaju manadžera prodaje ostvsruju učinak 72% uspešno zatvorenih prodaja, u odnosu na prosek koji iznosi 47%. Šta ovo znači u Prihodu od prodaje. Npr. ako je vaša prodaja bila 1 milion eura, i u vašem preduzeću ne postoji menadžer prodaje. Potencijalno (100%) je moglo biti oko 2,100,000 eur, a uz vrhunskog, školovanog Menadžera prodaje Prihod od prodaje bi bio 1,530,000 eur. Razlika je „samo“ 530.000 evra.“

Biljana Lazarević Senior Consultant Casa Forte je iz ugla praktičara, saradnika na studijskom program Menadžer prodaje rekla: „Zajednički rad Casa Forte tima sa Ekonomskim fakultetom Kragujevac na akreditaciji i realizaciji programa za zvanje Menadžer prodaje je još jedan korak više u približavanju privrede i akademske zajednice, kreiranje nastavnog programa koji je usaglašen sa privrednom realnošću i potrebama privrede. Studijski program je odgovor na izazove sa kojima se naš konsultantski tim susreće u radu na in house projektima- unapredjenje ključnog poslovnog procesa- Prodaja- i prodajnog rezultata.

Fokus studijskog programa je na sticanju svrsishodnog, upotrebljivog, funkcionalnog znanja i veština baš za poziciju menadžer prodaje.

Govornici, panelisti na konferenciji: Lidija Barjaktarović (Poslovni fakultet Univerziteta Singidunum), Renato Očko ( Kontroling Kognosko, Zagreb) Ivan Minić (Naša mreža, projekata sa A1) , Filip Davidović (Amazone Web Services, Amsterdam, Holandija), Milan Zelović (PuzzleFit AI), Dušan Obradović (Bold International Group), Ivan Bukonja (Tara Concept), Veljko Marinković, ( Ekonomski fakultet Kragujevac) poslali su važne poruke koje doprinese unapređenju i širenju znanja u oblasti prodaje i prodajnog kontrolinga i praćenju trenda tehnoloških promena:

 prodaja je ključna funkcija u bilo kojoj delatnosti kojom se kompanija bavi;
vrhunski menadžer prodaje doprinosi povećanju profita kompanije;

 prodajom treba da se bave oni pojedinci koji to vole; pojedinac treba da odluči šta zeli da bude u okviru prodajne funkcije „lovac“ da akvizira nove Klijente ili „farmer“ da održava i razvija saradnju sa Klijentima; postoje preduzetnici koji su spremni da podele svoje znanje i iskustvo drugima koji žele da započnu posao;

 postoje digitalni alati, poput Coin&Fund koji mogu da pomognu i studentima i zaposlenima da steknu znanja i veštine za donosenje boljih poslovnih odluka

 drastično je široka skala korisnika , te su automatizacija i metrike neophodne na svakom koraku kroz iskustvo. • Monthly Active Users (WAU). • Bounce Rate (BR) i konverzije. • Customer Lifetime Value (CLTV). • Customer Acquisition Cost (CAC)

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.