Srbija

09.03.2016. 12:29

Blic

Autor: Nova Ekonomija

6.000 radnika dobiće otkaz u ‘Železnicama’

Srbija

09.03.2016. 12:29

U narednih pet godina iz Železnica će biti otpušteno oko 6.000 radnika u sklopu reforme tog preduzeća. To je izjavila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka Zorana Mihajlović.

„Ne bih se složila sa izveštajem Fiskalnog saveta da se stalo sa Železnicama. Problemi su visoke subvencije, loša tehnička opremljenost, niska brzina po kilometru, ali i stari vozovi. Zbog svega toga Vlada je Železnice odredila kao prioritet i krenuli smo u rešavanje njihovog problema, ali ne sami“, istakla je ministarka Mihajlović.

Glavna pitanja za ovo preduzeće jesu racionalizacija radne snage i zastarelost pruga.

„Mi imamo 800 kilometara pruga koje ne koristimo i koje ćemo delom zatvarati, jer iziskuju troškove održavanja bez nekih prihoda. Čak 300 kilometara pruga uopšte i ne radi. Sve ćemo to uraditi u cilju podizanja efikasnosti samih pruga, a Železnice su donele nove sistematizacije prema potrebi struktura“, rekla je ministarka.

Oko nalaženja problema sva četiri preduzeća Železnice angažovana su sva poslovodstva preduzeća, sindikati, predstavnici Svetske banke, Evropske unije kao i predstavnici Ministarstva rada.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.