A11: Propisi o vanrednom stanju odstupaju od Ustava

Foto: Pixabay

Srbija nije imala potrebu da uvodi vanredno stanje i da građanima ograničava ustavna prava, a rizike od širenja COVID-19 je mogla da tretira Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i pratećim podzakonskim propisima, navodi se u najnovijoj analizi Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11.

Ta nevladina organizacija navodi da Uredba o merama za vreme vanrednog stanja i Naredba o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srbije nisu na jasan način označile od kojih se to Ustavom garantovanih ljudskih prava odstupilo, niti da li u odnosu na ta odstupanja i potencijalne povrede postoji mogućnost sudske zaštite. 

"Ova dva nova propisa ne pružaju adekvatan odgovor na pitanje da li je i zašto je uvođenje vanrednog stanja... bilo opravdano, neophodno i legitimno", navode u A11.

Dodaje se i da su ti propisi neprecizno definisani, da ne pružaju obrazloženje zašto se neka mera primenjuje samo na određene kategorije stanovništva, kao i da ne ostavljaju mogućnost pojedincima da se pravnim putem zaštite.

"Uvođenjem vanrednog stanja i pratećim propisima odstupilo se kako od prava na slobodu kretanja, tako i od prava na slobodu i bezbednost ličnosti, na način koji stvara stanje pravne neizvesnosti i nepredvidljivosti", navodi A11 pozivajući se na presude Evropskog suda za ljudska prava i odluke Komiteta za ljudska prava.

Navodi se i da je Uredbom o prekršaju za kršenje Naredbe ministra unutrašnjih poslova o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Srbije propisano da se za isto delo učinilac može kazniti dva puta, i u prekršajnom i u krivičnom postupku, a da je to princip od kog se po Ustavu "ne može odstupiti ni u kom slučaju".

A11 takođe upozorava da Srbija nije ni obavestila depozitare međunarodnih ugovora koje je potpisala o odstupanjima od ljudskih prava u vreme vanrednog stanja, "što dodatno otvara prostor za pravnu nesigurnost i potencijalno dodatna ograničenja ljudskih prava o kojima građani nisu još uvek obavešteni". 

"Uz puno razumevanje složenosti situacije prouzrokovane borbom protiv epidemije zarazne bolesti COVID-19, pozivamo Vladu Republike Srbije da hitno pristupi izmenama važećeg pravnog okvira uspostavljanjem mehanizama za zaštitu ljudskih prava od kojih se odstupilo", zaključuje se u saopštenju. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara