Vesti iz zemlje

11.06.2021. 16:07

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Advokati i dalje traže potpuno povlačenje zakona o parničnom postupku

Nekoliko stotina advokata i građana održalo je treći protest protiv aktuelnog Nacrta zakona o parničnom postupku. Predstavnici advokata su naveli da nisu zadovoljni povlačenjem dve najspornije odredbe, po kojima bi se tužba smatrala povučenom ...

Foto: Nova ekonomija

Nekoliko stotina advokata i građana održalo je treći protest protiv aktuelnog Nacrta zakona o parničnom postupku. Predstavnici advokata su naveli da nisu zadovoljni povlačenjem dve najspornije odredbe, po kojima bi se tužba smatrala povučenom ako ne platite taksu i po kojoj bi se zakon primenjivao retroaktivno.

Predstavnik Čedomir Kokanović ocenio je da je situacija nepromenjena ili gora nego pre dva protesta, a da sporazum kojim se te dve odredbe brišu vide kao korak unazad.

Dodao je i da advokati koji protestuju i dalje nisu povodom zahteva ostvarili direktnu komunikaciju ni sa Advokatskom komorom Srbiji, ni sa resornim ministarstvom, „osim indirektno, kroz saopštenja“.

„Zato pozivamo Ministarstvo pravde na direktne pregovore. Rukovodstva pojedinih advokatskih komora koja su prethodno pregovarala sa Ministarstvom (pravde) sada bi želeli da ponovo pregovaraju o tom sporazumu i da ponovo oni imenuju ljude u radne grupe. Jednostavno nemamo dobra očekivanja, taj sporazum samo doliva ulje na vatru, protest ćemo nastaviti i pojačavat dok se naši uslovi ne ispune“, izjavio je Kokanović.

On je ponovio da advokati traže potpuno povlačenje predloga zakona „bez diskusije“, a da se pjedinačnim komorama koje se zvanično bune protiv izmena propisa u subotu pridružila i Advokatska komora Beograda, kao najveća u Srbiji.

„Ako se odutane od taksi i od retroaktivnosti, čemu onda taj zakon. Ovaj zakon onda nema smisla u toj formi. Mi u (ukidanje tih odredbi) ne možemo da verujemo, pogotovo nakon izjava svih zvaičnika. To služi samo da se kupi vreme, da uđemo u odmore, da se natrod opusti, a nakon toga će se zakon naći po hitnoj proceduri u Skupštini“, kazao je Kokanović.

Na pitanje da li advokati imaju informacije da li će se još neka od oko 130 najavljenih izbaciti iz budućeg predloga, Kokanović je kazao da nisu dobili takvu informaciju.

„Prvo treba da se uradi regulatorna analiza, da li je uopšte potrebna izmena zakona, da vidimo šta, zašto i kako… A ne da se doda 130 odredbi šta je kome palo na pamet, a naročito raznim lobističkim grupama, prevashodno bankarskim, i da se zakon donosi bez smislenog učešća advokata“, rekao je Kokanović.

Dodao je da će tokom protestne šetnje, advokati proći pored zgrada Ustavnog suda i Pravnog fakulteta kao i da će šetnju završiti ispred Ministarstva pravde gde je najavio obraćanja učesnika protesta.

Protestu su se pridružili i predstavnici Beogradskog udruzenja nezavisnih taksi kpreduzetnika (BUNT), čiji predstavnici su rekli da imaju probleme slične advokatima. 

Predstavnik BUNT-a Slobodan Banović kazao je da taksisti pružaju podršku protestu i zbog izmena i dopuna zakona koje su u pripremi, koje će direktno uticati na njihovu profesiju, a o kojima se razgovori vode „iza zatvorenih vrata“.

„Mi kao taksi preduzetnici imamo sličnih problema kao advokati, što je očigledno slučaj i sa mnogim drugim profesijama. Problemi predstavnika, manipulacija, obmanjivanja, obećanja nikad ispunjenih… Zakoni se donose a da nas niko ništa ne pita. Predstavnici taksi-udruženja su u stvari u zaštiti vlasti i pokušavaju da linijom manjeg otpora dođu do nekih rešenja, kojih za proteklih pet godina nema“, kazao je Banović.

On je kazao i da se ni ono što postoji na papiru u praksi ne sprovodi, a da su taksisti u slučaju izmene propisa obično „potpuno neobavešteni“.

„Dobijete samo gotov proizvod, dovedu vas pred svršen čin, gde nemate ni mogućnost da izrazite svoje mišljenje, osim ovako, na ulici“, rekao je Banović. 

Advokati su do sada održali dva protesta protiv zakona koji još nije došao ni do skupštinske procedure.

Za njega tvrde da bi ugrozio pravo građana na pristup sudu, kao i prava na pravično i efikasno suđenje. 

Predstavnici advokata tvrde da plan po kom će se sudovi rasteretiti tako što će se otežati pristup njima, ili tako što će se obustaviti svih procesa u kojima nisu plaćene sudske takse, predstavljaju „masovnu povredu prava građana, na budući teret poreskih obveznika“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.