Vesti iz zemlje

29.11.2017. 12:29

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Agencija: Sekretarka Skupštine Srbije samu sebe slala na putovanja

Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je smenjivanje sekretarke Skupštine Srbije Svetislave Bulajić zato što je „sama sebe slala na putovanja“.

U rešenju Agencije od 19. oktobra navodi se da je Svetislava Bulajić samu sebe u 2017. godini slala na putovanja u Istanbul, Kijev, Edinburg i Varšavu, za koja je sebi odobrila isplatu dnevnica u ukupnom iznosu od 225 evra.

Dodaje se da je generalna sekretarka Skupštine od novembra 2016. godine do jula 2017. godine sebi isplaćivala naknadu za navodni prekovremeni rad za šta joj je isplaćen iznos od 164.063,87 dinara. 

„Imenovana je upravo u situacijama kada je sebe upućivala na službena putovanja i odobravala pravo na dodatak za prekovremeni rad iskoristila ovlašćenja koja ima kao generalni sekretar i na taj način dala prednost ostvarivanju svojim privatnih interesa i ugrozila javni interes“, navodi se u rešenju, preneo je list Blic. 

Agencija je na taj način utvrdila da je Svetislava Bulajić dovela sebe u situaciju sukoba interesa, odnosno da je javni interes podredila privatnom i na taj način iskoristila javnu funkciju za sticanje pogodnosti za sebe. 

Dodaje se da Bulajićeva nije obavestila Agenciju o sukobu interesa koji je imala u navedenim situacijama što je suprotno odredbama Zakona o Agenciji. 

Bulajićeva je povodom preporuke Agencije za njeno smenjivanje navela da generalni sekretar može da određuje ko od zaposlenih ide na putovanja i dodala da su ona bila službena, a ne privatna. 

Naknade za prekovremeni rad opravdavala je dužim ostajanjem prilikom zasedanja Skupštine i time što se „rad službenika u Skupštini mora posmatrati sa aspekta različitosti u radu u odnosu na ostale državne organe“. 

Agencija za borbu protiv korupcija odbacila je navode Svetislave Bulajić kao neosnovane i tim povodom izrekla meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije generalnog sekretara. 

Generalna sekretarka Skupštine Svetislava Bulajić ima pravo žalbe protiv tog rešenja Agencije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.