Srbija

19.02.2015. 09:40

Beta, B92

Autor: Nova Ekonomija

Agencija za privatizaciju demantuje navode Esmarka

Srbija

19.02.2015. 09:40

Agencija za privatizaciju demantovala je da su tokom prošlonedeljnih pregovora s Esmarkom o privatizaciji Železare Smederevo dogovoreni prethodni uslovi.
To je saopšteno povodom izjave izvršnog direktora Esmarka Dzejms Bušara, koji je izrazio razočaranje zbog neuspeha pregovora o preuzimanju Železare Smeredevo nvodeći da je to posledica promene prethodno dogovorenih uslova.
Kako navodi Agencija za privatizaciju, tokom pregovora u Pitsburgu ministar finasija Dušan Vujović je jasno predočio predstavnicima Esmarka da će njihova poslednja ponuda biti predmet konsultacija s premijerom Aleksandrom Vučićem, članovima Vlade Srbije i Komisijom za privatizaciju Železare metodom strateškog partnerstva. 
„Napominjemo da je i sam Esmark nekoliko puta menjao svoju ponudu nakon završene posete Pitsburgu naročito u vezi su-potpisa, korporativne garancije i minimalnog nivoa obrtnog kapitala“, dodaje srpska agencija. 
Agencija za privatizaciju je, ističe se, još u utorak iznela svoj stav da Srbija nema ekonomski interes niti je dobila minimum pravne zaštite predloženim ugovorom o strateškom partnerstvu za Železaru Smederevo pod uslovima koje je kompanija Esmark nudila. 
Vlada Srbije je u utorak, posle višenedeljnih pregovora, odbacila ponudu Esmarka, kao jedinog ponuđača na tenderu, za preuzimanje 80,01 odsto Železare Smederevo.
U Agenciji za privatizaciju su odbacili kao netačne Bušarove navode da je Esmarkova ponuda podrazumevala i ulaganje u osnovna sredstva Železare u iznosu od 130 miliona dolara, kredit za obrtni kapital od 200 miliona dolara i 400 miliona dolara za odrzavanje, rezervne delove i kapital potreban za upravljanje i odrzavanje rada dve visoke peći. 
Napominje se da da je Železara Smederevo trebalo da investirala 130 miliona dolara u svoja osnovna sredstva iz svojih sopstvenih izvora. 
„Dakle, ovo nije nov novac koji bi Esmark uneo u Železaru Smederevo, već je u pitanju redovno reinvestiranje sopstvenih sredstava radi obezbeđenja nesmetane proizvodnje“, navodi se u saopstenju Agencije za privatizaciju. 
Dodaje se da čak i u sadašnjim okolnostima, Železara svake godine mora da investira u osnovna sredstva isti iznos koji je Esmark nudio, radi očuvanja proizvodnih kapaciteta i poštovanja zakonskih propisa u smislu zaštite radnika na radu, ekologije i slično. 
Kako se ističe, navedeni kredit od 200 miliona dolara za obrtna sredstva bi bio obezbeđen zalogom nad obrtnim kapitalom i imovinom koju Srbija ostavlja u Železari (170 miliona dolara koje je Srbija dala na početku) bez ikakvih daljih garancija Esmarka ili njegovih povezanih pravnih lica iz inostranstva. 
„To znači da ni ovo nije svež novac koji bi Esmark uneo u Železaru već taj novac obezbeđuju poslovne banke na bazi kvalitetnih postojećih obezbeđenja“, navela je Agencija za privatizaciju. 
Dodaje se još da pomenutih 400 miliona dolara za održavanje, rezervne delove i kapital potreban za upravljanje i održavanje rada dve visoke peći nije apsolutno nikada pominjano od strane Esmarka i da u Agenciji mogu jedino da pretpostave da je reč o dupliranju već gore navedenih iznosa te samim tim ne predstavlja nikakav dodatni novac.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.