Vesti iz zemlje

15.06.2021. 10:50

N1

Autor: Nova Ekonomija

Agencijama od sedam do 50 evra subvencije po turisti

Turističke agencije koje su registrovane u Srbiji i poseduju odgovarajuću licencu mogu da dobiju subvencije koje se kreću od sedam evra za domaćeg, do 50 za stranog turistu, prenosi portal N1. Ukipan iznos tih subvencija je pet miliona dinara, a ...

Foto: Nova ekonomija

Turističke agencije koje su registrovane u Srbiji i poseduju odgovarajuću licencu mogu da dobiju subvencije koje se kreću od sedam evra za domaćeg, do 50 za stranog turistu, prenosi portal N1. Ukupan iznos tih subvencija je pet miliona dinara, a ove godine dobijaće se i za organizovano dovođenje domaćih turista.

Pravo na te subvencije imaju turističke agencije organizatori putovanja, poznatiji kao turoperatori, registrovane na teritoriji Srbije, koje imaju propisanu licencu, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Predviđena su četiri slučaja za dobijanje tih subvencija.

Prvi je organizovano dovođenje turističkih grupa od najmanje 15 domaćih ili stranih turista. Uslov je da stranci ostvare najmanje tri noćenja, a domaći gosti bar dva noćenja. Turistička agencija treba da organizuje bar još dve turističke usluge, izlet, posetu muzejima, utakmicama, manifestacijama, itd.

Drugi slučaj gde je moguće ostvariti subvencije je organizovano dovođenje grupa stranih turista na međunarodni kongres ili međunarodni korporativni događaj, gde agencija organizuje smeštaj i još najmanje dve usluge sa 15 stranih turista koji će dva puta noćiti.

Treća mogućnost ostvarenja subvencija je kada grupu od najmanje 15 stranih turista, na najmanje tri noćenja, dovodi agencija iz inostranstva, dok je domaća agencija lokalni agent i organizuje najmanje još dve turističke usluge.

Četvrta mogućnost je kada grupu od najmanje 15 stranih turista sa dva noćenja, na međunarodni kongres ili korporativni događaj dovodi organizator, a ovdašnja agencija nastupa kao lokalni agent i organizuje najmanje dve turističke usluge.

Kod iznosa subvencija razlika je u tome da li domaća agencija organizator putovanja. U slučaju da to čini lokalni agent neke strane turističke agencije ili organizator kongresa tada su iznosi subvencija značajno manji.

Subvencije agencijama za strane turiste iznose 15 evra po glavi kada je reč o tri do četiri noćenja u slučaju organizovanog turističkog putovanja ili dva do četiri noćenja na međunarodnim kongresima i korporativnim događajima, a iznos raste na 20 evra ukoliko broj noćenja bude pet i više.

Tako će 15 evra porasti na 20 evra ukoliko strani turisti slete avionom iz Rusije ili iz Turske, a na 30 evra, ako dolaze iz Kine, Južne Koreje, Japana ili SAD. U slučaju pet i više noćenja stranih turista koji su stigli avionom agencija će po glavi dobiti 30 evra, ako turisti dolaze iz Rusije i Turske, kao i 50 evra ako su stigli iz Kine, Južne Koreje, Japana i SAD.

Kod domaćih turista obračun subvencija koje dobija agencija je jednostavniji, pa je za dva noćenja 7 evra, a za tri i više deset evra po domaćem turisti.

Pet miliona subvencija za turističke agencije i organizatore putovanja

Prema mišljenju Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Yuta), u uredbi možda nedostaje da te najviše subvencije od 50 evra budu namenjene i za orgnizovane čarter letove.

„To, na primer, imaju Makedonci, dodeljuju subvencije oko 55 do 60 evra za sve goste koji dolaze čarterom u organizaciji nekog stranog parnera. Jer, čarter letova uvek ima više, ne isplati se samo jedan let“, navodi Seničić.

Subencionisanje agencija „po glavi“ domaćeg gosta, kako Seničić navodi, je inicijativa od prošle godine.

Turističke agencije organizatori putovanja za subvencije se prijavljuju po okončanju nekog aranžmana i podnose dokumentaciju, o kojoj opširnije može da se pročita u tekstu uredbe Vlade Srbije.

Rok za dostavljanje zahteva i kompletne dokumentacije je najviše 90 dana od dana realizacije turističkog događaja, a krajnji rok je 20. novembar 2021. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.