Srbija

06.04.2015. 15:30

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Agenciju za privatizaciju očekuju sistematizacija i smanjenje plata

Srbija

06.04.2015. 15:30

Ministar privrede Željko Sertić kaže da se radi sistematizacija radnih mesta u Agenciji za privatizaciju, što će podići efikasnost rada, a biće i smanjene plate.
Sertić je, povodom izjave direktora Agencije za privatizaciju Ljubomira Šubare da u tom telu postoje otpori za privatizaciju 512 firmi u restrukturiranju, rekao da tamo neće moći više da se radi na isti način kao do sada.
„Zna se šta je njihov posao i mandat“, rekao je Sertić, nakon razgovora sa predstavnicima Agencije za privredne registre. 
Sertić je rekao da pitanje privatizacije ne može da se reši samo zakonom ili da ga rešava samo Agencija za privatizaciju. To je, kako je naglasio, ozbiljan posao, a privatizacija je u dobroj meri otkočena. Postoje, međutim, dodao je druge vrste probleme u vezi sa tim procesom i to u samim preduzećima. 
„Ima definisanih i nedefinisanih opstrukcija i to mnogo više u menadžmentu tih firmi. Mnogi od njih – direktori, rukovodioci i predstavnici sindikata žive bolje i imaju bolje uslove nego što bi ih imali kod privatnika“, rekao je Sertić. 
Ministar je poručio da je interes radnika i države da se te firme privatizuju, te da nikakvi rokovi neće biti pomerani. 
„Nikakvi rokovi za privatizaciju nisu pomireni nijednom odlukom, ni mene kao ministra, ni odlukom vlade. Privatizacija neće biti zaustavljena, već će biti javna i otvorena“, poručio je ministar. 
Upitan zašto se menja Zakon o stečaju, Sertić je rekao da je to zato što u Srbiji stečaj često znači kraj preduzeća, gašenje i rasprodaja imovine, te da to ne mora da bude tako. 
„Cilj je da i kroz stečaj jedan deo preduzeća nađe novog vlasnika“, rekao je Sertić. 
Ministar navodi da nije zadovoljan ni brzinom ni elastičnošću ovog procesa, a najviše je primedbi, kako je kazao, na rad stečajnih upravnika. 
Zato, kako je najavio, izmene ovog Zakona trebalo bi očekivati u drugoj polovini godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.