FOTO: Jasmina Nikolić, AgileHumans

Agilno odavno nije tema samo za IT industriju

FOTO: Jasmina Nikolić, AgileHumans

„Agilno je odavno prevazišlo okvire softverskog razvoja i postalo paradigma savremenog poslovanja, zbog čega postoji potreba da se pojasni šta je agilni način razmišljanja i pogled na svet kao i da se zapitamo da li smo spremni da se menjamo i preispitujemo sopstvene stilove ponašanja”, ocenila je Jasmina Nikolić, osnivač kompanije Agile Humans koja je u Beogradu po drugi put organizovala Dan agilnih ljudi (2nd Agile Humans Day).

"Mnogobrojna okupljanja i konferencije iz agilnog više su usmerene na tehnički aspekt Agilnog, namera nam je da ovoga puta stavimo akcenat na agilnog pojedinca”, kazala je Nikolićeva na dvodnevnom okupljanju održanom  24. i 25. oktobra u prostorijama ICT Huba.

Cilj okupljanja je bio da se lokalna agilna zajednica i agilni profesionalci upoznaju sa vodećim eskpertima iz agilne organizacione kulture, agilnim, Kanban i Lin trenerima i pokretačima agilnih zajednica od Njujorka do Atine, i da međusobno razmene znanja i iskustva. 

Prve večeri, okupljenima se predstavio Karl Rojl, profesor univerziteta u Volverhemptonu, Skot Kolfer, prvi čovek produkt menadžmenta u Ministarstvu pravde Velike Britanije, Nataša Lindštet, politikolog i ekspert za autoritarne režime sa Univerziteta u Eseksu i Luka Kladarić, diveloper i osnivač konsultantske kuće Sekura Collective. 

Raspravljalo se o različitim paradigmama organizacione kulture i dinamici samoorganizacije, od primera iz Španskog građanskog rata do modernih Scrum timova kao i o razlici između tradicionalnih hijerarhijskih struktura i mrežnog povezivanja. U nastavku bilo je reči i o razlici između autokrata i savremenih agilnih lidera. 

Tokom susreta ustanovljeno je i vredno priznanje "Najbolji agilni lider” koje je za 2019. godinu, počasno dodeljeno Natali Delić, CTO Vip Mobile i A1 Slovenija. 

"Promeniti sebe je najteže”, izjavila je Natali Delić zahvalivši se na dodeljenoj nagradi za najboljeg agilnog lidera u 2019. godini, i dodala: "Nije dovoljno da odlučimo da postanemo Agilni. Moj prvi agilni projekat nije uspeo jer nismo bili usaglašeni oko toga šta želimo od transformacije. Međutim, to što nismo uspeli tada nije značilo da odustajemo od ideje. Kontinuirano učenje jedno je od najvažnijih osobina agilnih lidera.”

Drugi dan okupljanja bio je posvećen radjanju agilnih zajednica i agilnim zajednicama regiona. Na okupljanju su govorili Džonatan Hensen, osnivač njujorške Lin i Kanban agilne zajednice, Nikos Bacios, agilni trener i aktivista agilne zajednice Grčke, Ćavijer Albaladeho, jedan od pokretača agilne zajednice Španije. Moderatori panel diskusija bili su bili Karl Rojl i Jasmina Nikolić.

Istorija nastanka njujorške Lin i Kanban zajednice, koju je okupljenima predstavio Džonatan Hensen, možda je najbolja ilustracija mogućih dometa ovakvih oblika okupljanja. Nastala iz Hensenove želje da okupi nekolicinu stručnjaka iz Kanbana kako bi sam više saznao o toj temi, njujorška agilna zajednica danas je druga po veličini zajednica te vrste u svetu. 

Kako primeniti Agilno na različitim skalama, kako kreirati okruženje koje će podržati agilnu transformaciju, da li je najveći izazov u Agilnom razumeti šta je ono što treba da se promeni, samo su neka od pitanja koja su se razmatrala na panel diskusiji. Razmatrala se razlika između tradicionalnong projekt menadžmenta i agilnog poslovanja.

"U današnjem  poslovnom okruženju gde su projekti veoma složeni, tradicionalni produkt menadžeri nisu u stanju da vode projekat na najbolji način jer nemaju dovoljno znanja. Samoorganizujući ekspertski timovi, međutim, u stanju su daleko efikasnije da vode jedan projekat”, istakla je u panel diskusiji, Marija Nikolić, Scrum Master. 

Značaj ovakve vrste okupljanja uključujući i 2nd Agile Humans Day, za profesionalni i lični razvoj od velikog je značajna jer agilno još uvek ne postoji u okviru formalnog obrazovanja, dok su istovremeno agilna zanimanja i kompetencije sve su traženije na tržištu rada.

Lokalna agilna zajednica u Beogradu od nedavno broji preko 500 članova i okuplja se svakog prvog četvrtka u mesecu. Naredno okupljanje je već 7. novemebra, u prostorijama StartIt Centra, Savska 5. Ulaz slobodan a prijave i informacije na: 
http://bit.ly/36kYArq

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara