Aktivisti iz Jadra: Posao sa Rio Tintom unapred dogovoren, referendum samo farsa

Foto: Pixabay

Udruženja Podrinjski anti korupcijski tim (PAKT), Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini i Ne damo Jadar saopštili su da su došli u posed dokumenta kojim se bez predhodnog sklopljenog ugovora, ovlašćenja Puteva Srbije prenose na kompaniju Rio Sava Exploration, kćerku firmu rudarske kompanije Rio Tinto. Oni to smtraju dokazom da je referendum o Rio Tintovom Projektu Jadar samo farsa i da je taj posao unapred dogovoren.

Prema saopštenju koje su potpisale navedene organizacije, direktor Javnog preduzeća Putevi Srbije Zoran Drobnjak potpisao je punomoćje koje kompaniji Rio Sava Exploration omogućava da za državni put Loznica-Valjevo pribavlja tehničku dokumentaciju i realizuje zahteve pred drugim državnim organima u ime Puteva Srbije.

"Ovo je krunski dokaz da se vrh države, na način koji nije zabeležen ni u banana republikama, ponaša kao posilni krupnog kapitala, ali i dokaz da je projekat Jadar unapred dogovoren, a da su najave referenduma čista farsa i obmana velikih promotera, po zlu čuvene kompanije Rio Tinto, Vučića (Aleksandra) i Mihailovićke (Zorane)", dodaje se u saopštenju.

Time se kako se ocenjuje stvara zavisan odnos države prema kompaniji, ali i prejudicira konačna odluka o Strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu za Projekat Jadar.  Udruženja pitaju Drobnjaka na osnovu kojih ovlašćenja je potpisao punomoćje Rio Savi.

Foto: PAKT/ Screenshot

Šta sve znamo o projektu za iskopavanje litijuma u dolini Jadra?

"Pokreće se i pitanje zašto bi Rio Sava činila 'besplatnu' uslugu i stvara li se time odnos zavisnosti i preuzetih obaveza između Puteva Srbije i Rio Save ili države i Rio Save", dodaje se u saopštenju.

Prostorni plan za obilaznicu oko Loznice IB 27 usvojen u lokalnom parlamentu, a vlast je pravdala usvajanje Prostornog plana za put Loznica-Valjevo interesom građana i tvrdila da on nema nikakve veze sa Rio Tintom, iako vodi direktno do lokacije planiranog rudnika.

Udruženja traže od Tužilaštva i policije da konačno stanu na stranu naroda i pravde, a promoterima Rio Tinta da su sve namere i planirane obmane oko referenduma razobličene i da samim tim prestaje i potreba da se Rio Tinto skandalozno reklamira na Radio televiziji Srbije (RTS).

RUŠENJE ABORIDŽINSKIH PEĆINA POSLEDICA “LOŠIH ODLUKA” RIO TINTA
BBC: RIO TINTU NALOŽENO DA OBNOVI ABORIDŽINSKE PEĆINE U AUSTRALIJI

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (2)

  • Jovana

    @Miloje A čemu onda služi ovo ovlašćenje? Razjasnite nama koji ne razumemo.

  • Miloje

    Pre nego sto objavite ovakvu vest, i citaoci reaguju sa "UA Rio, UA vlast", i pre nego sto izvucete emotivnu reakciju prosecnog citaoca, leba vam - udubite se malo, procitajte sta pise u punomocju, procitajte zakon o putevima, raspitajte se o slicnim primerima i pokusajte da razumete cinjenice. A da -senzacionalizmom i polu informacijama zluopotrebljavate svoju medijsku moc, to nema veze.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.