Aktivisti probijaju cevi za MHE na Staroj planini

Pixabay

Aktivisti Odbranimo reke Stare planine i drugih inicijativa, kao i meštani, probili su prvu cev na cevovodu za mini-hidroelektrane (MHE) na Rakitskoj reci na Staroj planini, čime su, kako navode, onesposobili njen rad.

"Nema tehničkih uslova da se cev fizički ukloni iz reke, za to je potreban bager, ali je cevovod onesposobljen", rekli su aktivisti reporterki portala Nova.rs.

Aktivista pokreta "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je da "svima treba da bude jasno da će građani sprovoditi zakon ako ga država ne sprovodi".

Zašto građani Srbije protestuju protiv izgranje MHE

Nekoliko stotina aktivista nalazi se kod cevovoda mini-hidroelektrane a, prema poslednjim informacijama, nema policije i nisu zabeleženi nikakvi incidenti.

Za danas su aktivisti najavili akciju vađenja dela cevovoda za MHE "Zvonce" u selu Rakita, što pravdaju time da cevi i dalje leže ukopane u reci, iako je pre više od godinu dana usvojeno rešenje da se one izvade.

Selo Rakita i Desimir Stojanov postali su inače jedan od glavnih simbola borbe protiv MHE u Srbiji. 

Dekan Šumarskog fakulteta: U Evropi reke nisu gurnute u cevi

Suočena sa zahtevima Energetske zajednice da poveća udeo električne energije dobijene iz obnovljivih izvora, vlast u Srbiji godinama podstiče privatnike da investiraju u takve izvore, uključujući biznis malih hidroelektrana. 

Uništavaju se reke, a meštani upozoravaju da će ostati bez vode za sebe i stoku.

Investitori koji su izgradili male hidroelektrane i tako od Ministarstva energetike dobili status povlašćenog proizvođača električne energije, profitiraju tako što država od njih otkupljuje struju po unapred određenim cenama, višim od tržišnih. Novac za otkup dolazi od građana Srbije, kojima su posebnom naknadom uvećani računi za struju.

Prema podacima do kojih je došao CINS prošle godine, u prethodnih šest godina investitorima je isplaćeno 83,2 miliona evra, od čega najviše državnoj Elektroprivredi Srbije, ali i firmama investitora povezanih sa vlašću. 

Među njima je Nikola Petrović, nekadašnji direktor državnog preduzeća Elektromreža Srbije i kum predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Alačevac

    Hvala na publicitetu. Samo što Rakita nije na Staroj planini, promenite naslov. :)