Vesti iz zemlje

24.02.2016. 11:30

Večernje novosti

Autor: Nova Ekonomija

Ambalaža od pesticida truje zemljište

Već nekoliko godina ambalaža od pesticida baca se po kanalima, putevima, ostavlja se na njivama, ali i zakopava u zemljište, gde ostaje dve – tri decenije, jer je upravo toliko vreme razlaganja ove opasne materije. To je slika bezmalo u celom Zapadnobačkom okrugu.

Stručnjaci upozoravaju da neodgovorno ponašanje onih koji to rade ugrožava zdravlje i životnu sredinu.

Procenjuje se, da se putem ostataka od opasnih materija, u koje spadaju i pesticidi, u ambalaži koja se nepravilno odlaže, godišnje deponuje na tone pesticida.

„Zato konstantno obaveštavamo proizvođače i edukujemo ih kako da odlažu ambalažu do momenta sakupljanja“, kaže mr Gordana Forgić, konsultant za zaštitu bilja u Poljoprivredno stručnoj službi Sombor.

Udruženje SECPA, koje su 2010. godine u Srbiji osnovali vodeći proizvođači sredstava za zaštitu bilja u svetu, pokrenulo je 2013. projekat koji je ovdašnja Poljoprivredna stručna služba odmah prepoznala i uključila se u njegovu realizaciju.

„Reč je o akciji prikupljanja ambalaže od pesticida od individualnih poljoprivrednih proizvođača na području Sombora, Apatina i Odžaka. Poljoprivredna proizvodnja se ne može zamisliti bez primene pesticida, a njihova količina se svake godine povećava u cilju stabilnije proizvodnje. Međutim, kutije se ne smeju bacati po njivama, putevima i kanalima“, upozorava Forgićeva.

Ambalaža mora biti triput isprana, potom osušena i odložena dok je ovlašćeni distributeri ne preuzmu. Posle sakupljanja, ambalaža se odvozi u Šabac, gde se dekontaminira na suvom ledu i zatim transportuje u reciklažni centar van zemlje, jer ga Srbija zasad nema.

Poljoprivrednici treba da čuvaju ambalažu dok ne počne akcija prikupljanja, a ona će trajati od 6. do 10. juna.

U 2013. godini na području Sombora i u opštinama Kula i Odžaci sakupljeno je 4,7 tona ambalaže od pesticida, 2014. godine 4,08 tona, a lane 5,5 tona. Ove količine su svakako značajne, ali nedovoljne s obzirom na količine pesticida koje se upotrebe, zaključila je Gordana Forgi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Sve ste tačno uočili.

    Najgori period je bio od marta do maja2020. Rešila sam da ću da idem kući jer nemam rešenje nikakvo, onda radim od kuće a telefon ne prestaje da zvoni a dete plače ne može napolje nema gde… Ja nisam dobila pretnje otkazom ali mi ugovor nije produžen. Ostvarila sam izuzetan stepen bliskosti sa sinom u periodu pauze i traženja drugog posla. Potrošili smo sav novac koji je odvajan za automobil i zahvaljujući tim sredstvima preživeli. Pitam se nekad šta bismo da tih para nije bilo. Moram kako znam i umem ponovo napraviti takvu rezervu jer ko zna šta nas čeka.

    Inače covid blokada je samo pojačano stanje naših redovnih okolnosti. Na primer, svaki pokušaj odlaska na odmor završava se mojim prezaduzivanjem ako odemo, jer plaćamo kao dve odrasle osobe. To je zato što kod turističkih aranžmana nema prepoznavanja samohranih roditelja. Knjige sad treba da kupimo za školu, dobili smo uplatnicu na pun iznos od 7500 dinara (da li je ovo normalno, prvak?), i ja se pitam kako tako i može li se nešto učiniti?. Srećom, počela sam od prošle godine da kupujem po svesku-dve, olovke i pribor jer sam znala šta me čeka, pa su mi sad ostali samo ranac i knjige. Dok smo išli u prethodni vrtić, dva puta su vaspitači zvali socijalnog radnika jer kad na primer idem sa terena ako zakasnim 5-10 minuta da uzmem dete to nastane veliki problem. Hvala divnim ženama u ovom novom vrtiću gde smo u predškolskom oni stvarno maksimalno izlaze u susret i rec nikad grubu ni prekornu nisam od njih dobila za evo godinu i po dana, a dešavalo se da dodjem i sa skoro 15min zakašnjenja.

    Vrlo je teško biti samohrani roditelj u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.