Vesti iz zemlje

15.04.2024. 16:31

Autor: Aleksandra Nenadovic

Analitičari: Smanjenje kamatnih stopa biće opreznije nego što se ranije mislilo

dinari Foto: Paola Felix Meza

Smanjenje najvažnijih kamatnih stopa je potez koji željno iščekuju i građani i privreda u Srbiji, ali se ovo obaranje možda neće tempom na koji su svi računali u ovoj godini. Globalni inflatorni rizici su i dalje previsoki za ubedljiviju monetarnu politiku, smatraju analitičari Erste banke.

Referetna kamatna stopa je trenutno na 6,5 odsto, a ukoliko na kraju godine dostigne projektovanih pet odsto, još uvek  će biti daleko od „boljih vremena“ početkom 2022. godine, kada je bila na 1,5 odsto.

„Još uvek vidimo da Narodna banka (NBS) čeka da Evropska centralna banka (ECB) i (američki) Fed prvi krenu, pre nego što smanji sopstvene (kamatne) stope, verovatno počevši od jula. Sve u svemu, predviđamo da će NBS do kraja godine (kamatnu stopu) oslabiti za ukupno 125 baznih poena (1,25 procenata), ukoliko ne bude novih inflacionih šokova,“ navodi Erste banka u poslednjem izveštaju za region.

Ranije su i eknomisti Kvartalnog monitora u Beogradu i Svetske banke procenili da će kamatne stope u Srbiji ostati povišene „do kraja godine ili još neko vreme.“

Ove procene ne iznenađuju, jer je inflacija u SAD neočekivano skočila prema poslednjim izveštajima, zbog čega će verovatno i ECB i Fed sačekati sa popuštanjem u monetarnoj politici.

„(Prošle nedelje) je ECB u suštini ispunila očekivanja tržišta. Ključne kamatne stope su ostale nepromenjene, a u izjavama su nastavili da pripremaju tržišta za smanjenje kamatnih stopa u junu. Naravno, nije bilo obaveze, ali ova formulacija čini da je ublažavanje monetarne politike vrlo verovatno“, dodaje se u Ersteovom izveštaju.

Zbog visine inflacije u pojedinim zemljama Centralne i Istočne Evrope (CIE) analitičari Erstea očekuje „oprezne korake ka normalizaciji kamatnih stopa“, imajući u vidu „i dalje visoku dinamiku cena usluga i oporavak realnog rasta zarada“.

Srbija je i u ovoj godini povećala i minimalnu cenu rada, kao i zarade u javnom sektoru. Usluge su prošle godine rasle u obimu ekvivalentnom 4,1 odsto bruto društvenog proizvoda, a u ovoj se očekuje rast ulsuga od tri odsto prema podacima Svetske banke.

Prema tim procenama, prosečna inflacija ove godine će biti pet odsto, a trebala bi da uđe u ciljanu granicu NBS od  (3±1,5 odsto) sredinom godine.

Kako kažu iz Erste banke, inflacija je iznenadila padom u prvom kvartalu, „ali rizici od preokreta ili usporavanja rastu“, pa će i „monetarno ublažavanje u narednim mesecima biti manje agresivno u poređenju sa prethodnim potezima i očekivanjima“.

Svetska banka je prethodno rekla da će kamatne stope (usled opreznog izveštaja Feda) ostati povišene na tržištu Srbije još neko vreme, „što će usporiti investicije i zaduživanje“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.