Vesti iz zemlje

07.07.2018. 10:28

N1

Autor: AIESEC zove

Antić: Uspešan sastanak sa kineskim premijerom, odnosi sve snažniji

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je za N1 da je Samit 16+1 u Sofiji prilika da Srbija na kvalitetan i značajan način iskoristi ovaj mehanizam saradnje, a on će, kako je rekao, biti obeležen potpisivanjem ugovora o modernizaciji pruge između Novog Sada i granice s Mađarskom, projektom vrednim 943 miliona evra.

Kako je rekao, to je najvredniji ugovor koji se danas potpisuje u Sofiji.

„Srbija u ovom formatu ima najsnažnije odnose s Kinom, koji se potvrđuje potpisivanjem konkretnih sporazuma na širokom polju“, ocenio je Antić za N1.

O sastanku sa kineskim premijerom Li Kećijangom kaže da je bio uspešan.

„Ono što je obeležilo razgovor s kineskim premijerom je potvrda visokog stepena interesovanja Kine za saradnju sa ovim delom Evrope. On je jasno rekao da Kina ima slobodnih sredstava za investiranje, koje bi mogla da uloži u svojoj zemlji, ali da oni žele da osete benefite međunarodne saradnje kroz razvijanje projekata u inostranstvu“, kazao je Antić.

Samit je, kako kaže, snažna ekonomska poluga koju Kina deli sa ovim delom sveta, pre svega na izgradnji infrastrukturnih objekata, a u prvi plan stavlja projekte koje targetiraju više država.

„Ono što je ključno za sve projekte, investicije, infastrukturne objekte je da mi insistiramo na lokalnim i evropskim standradima, koji će u nekom trenutku biti verifikovani od strane EU“, kaže Antić.

Kao primer navodi projekat modernizacije Kostolca, težak više od milijardu dolara, za koji kaže da je zasnovan na najvišim stanaradima i najvišoj dostupnoj tehnologiji.

„Mi smo to rekli kineskim partnerima, i oni to razumeju, da je ta vrsta standardizacije od interesa i za nas i za njih“, rekao je Antić.

Dodaje i da je praksa na prethodnim samitima pokazala da se svaki put „izrodi ili novi projekat, ili nova investicija ili nova saradnja privrednika“.

Na pitanje da li očekuje da kineska kompanija pobedi na tenderu za strateškog partnera za RTB Bor, Antić kaže da je Srbija „jasno pokazala šta hoće“.

„Srbija će u narednim danima raspisati poziv za javno-privatno partnerstvo. Mi verujemo da ćemo imati nekoliko kompanija koje će uzeti učešće, a među njima i kineska kompanija, koja ima dobre šanse da dokaze da deli našu viziju, a to je da dostignemo pune kapacitete u proizvodnji“, rekao je Antić.

Naglašava da će postupak biti transparentan u kojem će sve strane imati podjednake šanse.

„U svakom slučaju, ako to bude kineska kompanija, to će biće dobro za Srbiju“, rekao je ministar za N1.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.