Vesti iz zemlje

03.08.2021. 12:45

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Apel ministarstvu: Obustaviti podelu 70 miliona za ekološke organizacije

Koalicija Otvoreno o konkursima (OKO) zatražila je od Ministarstva zaštite životne sredine da hitno obustavi "nezakonitu" dodelu 70 miliona dinara koja su namenjena ekološkim organizacijama. Pored njih to je zatražilo i Društv...

Foto: Pixabay

Koalicija Otvoreno o konkursima (OKO) zatražila je od Ministarstva zaštite životne sredine da hitno obustavi „nezakonitu“ dodelu 70 miliona dinara koja su namenjena ekološkim organizacijama. Pored njih to je zatražilo i Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koje takođe tvrdi da je dodela tih sredstava na sprovedenom konkursu nelegalna.

Koalicija OKO koju čini 15 organizacija kao saopštila je da očekuje i reakciju tužilaštva, jer su uočena brojne nepravilnosti prilikom vrednovanja i raspodele sredstava. Takođe, ukazuju i da su javno izneti navodi koji govore o nekim koruptivnim radnjama.

Sredstva koja za 2021. godinu dodeljuje ministarstvo ekologije namenjena su kao podrška projektima koje sprovode organizacije civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine. Koalicija OKO traži i raspisivnaje novog konkursa, koji će u potpunosti biti sproveden u skladu sa zakonom.

U svom saopštenju ta koalicija tvrdi kako je 70 miliona dinara dodeljeno, između ostalog, savezima studenata, sportskim udruženjima i savezima, kao i drugim organizacijama koje ne ispunjavaju osnovne uslove konkursa i kojima zaštita životne sredine ne predstavlja osnovni cilj osnivanja i delovanja.

Društvo za proučavanje ptica: Ministarstvo nezakonito dodelilo 70 miliona dinara

Prema iznetim tvrdnjama te organizacije ne mogu ni da dokažu svoje prethodno iskustvo u sprovođenju projekata u toj oblasti.

„Na osnovu uvida u rang listu može se videti da među vrednovanim projektima ima onih koji potiču od strane podnosilaca prijave koji ne ispunjavaju osnovne formalne uslove za učešće na konkursu imajući u vidu da ti subjekti nisu registrovani kao udruženja građana, fondacije ili zadužbine“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da javno dostupna strateška dokumenta, odnosno statuti pojedinih organizacija, jasno pokazuju da nisu osnovane sa ciljem da doprinesu zaštiti životne sredine, kao i da upravo to vodi do zaključka da su rezultati konkursa formalno pravno nezakoniti.

Koaliciju Otvoreno o konkursima (OKO) čine sledeće organizacije: Asocijacija Duga, Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), BIRN Srbija, Bečejsko udruženje mladih – BUM, Centar za evropske politike (CEP), Centar Živeti uspravno, FemPlatz, Forum civilne akcije – FORCA, Građanske inicijative, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS), Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), Res Publika, Tim 42, Transparentnost Srbija.

Rang lista Ministartsva zaštite životne sredine dostupna je na sledećem linku, a na konkurs su stigle192 prijave.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.