Apeli doktora: Nemojte u kafane, pomozite zdravstvu

Foto: Pixabay

Od utorka i ortopedi leče od korona virusa, jer je Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" u Beogradu opet ušao u sistem kovid bolnica, preneo je RTS. Lekari i direktori bolnica zbog opterećenosti zdravstvenog sistema, apeluju na građane da se uzdrže od okupljanja na proslavama.

Direktor te ustanove, Zoran Baščarević, je gostujući na Javnom medijskom servisu, poručio građanima da se pridržavaju mera zaštite, jer zbog velikog broja zaraženih, ne mogu da prime pacijente kojima je taj institut namenjen.

On je apelovao na građane da poštuju mere, da ne idu na žurke i slavlja, kako u toj bolnici mogli brzo da se posvete pacijentima sa traumama, malignim bolestima i degenerativnim oboljenjima.

Doktor Baščarević, rekao je da će u toj ustanovi, koja se vraća u kovid sistem, biti uglavnom pacijenti sa lakšom ili srednje teškom kliničkom slikom.

"Najteže za zdravstveni sistem je što smo van lečenja traumatizovanih pacijenata, a naš impakt je veliki, pedesetak pacijenata koji se primaju na 'Banjicu' i najmanje toliko operacija nedeljno", rekao je Baščarević.

On ukazuje da sada hirurzi, koji su celog radnog veka trenirali i učili da operišu, sada leče respiratorne infekcije. Mlađi hirurzi i specijalizanti su se brzo prilagodili.

"Moram da priznam da naši ortopedski hirurzi, pre svega mladi, specijalizanti i volonteri, jako dobro prelaze u sistem nadzora nad pacijentima obolelim od respiratornih bolesti, dok su direktno u njihovo lečenje uključeni internisti", rekao je dr Baščarević i dodao da svi rade u četvoročasovnim smenama.

Dodao je da će pacijenti koji zahtevaju intubaciju ili intenzivnu negu biti u drugim ustanovama.

Za pacijente koji se leče od kovida 19 odvojeno je osam odeljenja i do 320 kreveta, pristigli su u pomoć lekari iz drugih bolnica.

Jedan deo bolnice, prema njegovim rečima, ipak nije kovid, pa su odvojene zelene i crvene zone. 

On je naglasio i da nije reč o tome koliko je zdravstveni sistem dobio uvođenjem "Banjice" u kovid sistem, već koliko je izgubio.

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu, Predrag Sazdanović, izjavio je da je širenje koronavirusa u Kragujevcu posledica nepoštovanja mera zaštite, prenela je Nova S.

On je rekao da je na bolničkom lečenju u toj klinici trenutno oko 140 pacijenata i najavio otvaranje privremenih kovid bolnica.

U Kliničkom centru u Kragujevcu leče se pacijenti iz šest okruga u Srbiji.

Kao odgovor za buduću epidemiološku situaciju, rekao je da je ta ustanova opremila nove prostore sa kiseoničnim mestima i oksigenom terapijom.

Najavio je i otvaranje privremenih kovid bolnica u Kragujevcu, za koje su određene, kako je rekao, prosvetne ustanove.

Ukoliko bude zatrebalo, prema njegovim rečima, u kovid bolnice biće pretvorene i gradske sportske hale, kao i Sajmište.

PRAVILA PONAŠANJA U UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA

U ugostiteljskim objektima u Beogradu, na primer, obavezno je nošenje zaštitne maske i držanje distance od 1,5 metara, a rad je ograničen na vreme od 6 ujutru do 23 sata uveče.

U Čačku je, na primer, radno vreme ugostiteljstva ograničeno do 20 časova uveče, što je naišlo na proteste.

Slično je bilo i u Kragujevcu.

Gradske vlasti u prestonici Srbije su odlučile da ugostiteljstvo ipak radi, dok je sa druge strane, dosta ljudi je upravo zaraženo u tim objektima, naročito na žurkama u noćnim klubovima.

S obzirom na propisano radno vreme, oni su zatvoreni tokom trajanja vanredne situacije.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara