Srbija

14.09.2022. 12:36

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Arhivska knjiga: Novi rok za predaju januar 2024.

Foto: Nova ekonomija

Srbija

14.09.2022. 12:36

Arhivska knjiga u elektronskom obliku, koja je trebalo da se predaje od 1. septembra ove godine, prema odloženoj primeni propisa stupiće na snagu 1. januara 2024. godine.

Vlada Srbije izmenila je Uredbu o jedinstvenim tehničko-tehnološkim zahtevima i procedurama za čuvanje i zaštitu arhivske građe i dokumentarnog materijala u elektronskom obliku, koja je objavljena u Službenom glasniku.

Uredbom su određene obaveze stvaraoca i imaoca dokumentarnog materijala u elektronskom obliku u pogledu pouzdanog čuvanja i arhiviranja, određen je nadzor od strane nadležnog arhiva, te postupak izdvajanja i uništavanja dokumentarnog materijala u elektronskom obliku i izdvajanja i predaje arhiva dokumentarnog materijala koji se čuva trajno.

Nova ekonomija je pisala (u aprilu ove godine) da Istorijski arhiv Beograda nije u mogućnosti da prima novu dokumentaciju usled izuzetno velikog broja primljenih zahteva za izdavanje saglasnosti na Listu kategorija arhivske građe.

“Nema kapaciteta da primi arhivu na jedini do sada primenjeni način-isključivo pisanim putem“, objavljeno je na sajtu Istorisjkog arhiva Beograda.

U cilju adekvatnog rešavanja ovog problema i u saradnji sa eUpravom trenutno se radi na uspostavljanju e-servisa kojim će se dokumentacija primati i u elektronskom obliku, saopštio je tada Istorijski arhiv Beograda.

Istorijski arhiv Beograda je najveći arhiv u Srbiji, jer u Beogradu postoji najveći broj stvaraoca arhivske građe.

Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti stupio je na snagu u februaru 2020. godine i arhivska knjiga prvobito je trebalo da se dostavi do 30. aprila 2022. godine, pa je rok odložen za 1. septembar i novi datum prema izmenjenoj Uredbi za predaju arhivske građe je početak 2024. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.