Vesti iz zemlje

10.11.2021. 11:08

Nova ekonomija, M.P.

Autor: Nova Ekonomija

Autori video-igara o Pupinu i Tesli: Deca najlakše uče kroz igru, ali i odrasli imaju šta da nauče

Jedna od aktuelnijih vesti iz sveta domaćeg gejminga ovih dana svakako je bila da su polaznici višemesečnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i Crater training centra spojili istorijske činjenice, zabavu, sopstvene umetničke veš...

Muzej nauke i tehnike

Jedna od aktuelnijih vesti iz sveta domaćeg gejminga ovih dana svakako je bila da su polaznici višemesečnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i Crater training centra spojili istorijske činjenice, zabavu, sopstvene umetničke veštine i tehnička znanja i napravili video igre o Pupinu i Tesli koje su izložene i mogu se igrati u Muzeju nauke i tehnike do 30.novembra.

Šta su naučili tokom besplatne edukacije, kako je izgledao proces izrade igre, otkrivaju članovi Omaya studija: Andrija Vasiljević (23) 2D artista i Teodora Zanoškar (26) 2D artistkinja koji su zajedno sa Tatjanom Gadžom tim liderkom gejm dizajnerkom, Marinom Perović animatorkom, Aleksom Petrovićem gejm diveloperom, napravili igru 2D platformer žanra, “Misterije X zraka”. 

I dok je Andrija završio Beogradsku politehniku i sprema se za master u Milanu, Teodora je završila osnovne i master akademske studije primenjenog slikarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, redovni je član Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i ima status samostalne umetnice koja je dosad imala čak pet samostalnih izložbi slika u SKC-u na Novom Beogradu, u Požegi i u Pančevu.

Prošlo je 3 meseca izrade video-igre, kakvo je vaše iskustvo rada na izradi igre?

Teodora: Imala sam raznorodna iskustva nakon studija uključujući i rad u medijima, ali sam se najviše bavila izlagačkom aktivnošću i izradom privatnih porudžbina, kako iz oblasti tradicionalnog slikarstva tako i iz domena digitalne umetnosti. Po struci sam primenjeni slikar, od kog se zahtevaju kreativnost, odlične crtačke sposobnosti, kao i sposobnost rada u različitim tehnikama i medijima. Moje obrazovno i radno iskustvo iz ove oblasti jako mi je pomoglo da brzo učim i napredujem na polju digitalnog crtanja i dizajna.

Foto: Muzej nauke i tehnike

Andrija: Sve je bilo izazovno i novo, međutim ja kao koncept i karakter artist sam imao već predznanje što se tiče procedure i koraka u izradi video igre, takođe zahvaljujući Nordeusovim besplatnim predavanjima kao što su “Intro to Game Art” itd.  Kada je reč o formiranju odnosa u timu bilo je izazovno, različita mišljenja, ideje i stavovi, ali se sve na kraju sredi i uspeli smo da se nađemo negde na sredini. Doživeo sam ovaj proces kao nešto potpuno novo, izazovno i mogu reći da sam iz ovoga izvukao jednu važnu pouku, a to je da su sastanci, međusobno razumevanje i dobra komunikacija veoma bitni, zapravo najbitniji recept u procesu stvaranja igre i uspešnog tima.

Kako ste, na kraju, došli kao tim do ujedinjenja za viziju igre? Šta je bio konkretno vaš doprinos?

Teodora: Zajednički cilj našeg tima Omaya studio bio je da što bolje i vernije dočaramo video-igru koju je, nakon pobede u programu Nordeus Hub-a, osmislila Tatjana Gadža. Ostali članovi našeg tima su game developer Aleksa Petrović, koji je programirao čitavu video igru, Andrija Vasiljević, artista koji je kao i ja crtao elemente u video igri i animatorka Marina Perović. Timu sam dala svoj doprinos kao 2D artistkinja. Crtala sam izume naših istaknutih naučnika Nikole Tesle i Mihajla Pupina, kao i njihove laboratorije. Tim liderka Tatjana je, pored toga što je osmislila i vizuelno dizajnirala igru, nacrtala portrete dva naučnika, kao i sve ostale karaktere u video igri. Koordinisala je čitav tim, nacrtala brojne elemente u pozadini video igre i bila podrška svim članovima tima. Smatram da su raznorodna znanja iz oblasti crtanja i slikanja, animacije, programiranja i videa, koja poseduju članovi našeg tima, kao i otvorenost našeg tim lidera za nove ideje učinili krajnji izgled igre još boljim.

Andrija: Kao koncept i karakter artist smatrao sam da mogu da doprinesem razvoju video igre na kojoj smo krenuli da radimo svi zajedno kao tim Omaya Studio nakon pobede tim liderke u programu Nordeus Hub-a. Zajednički cilj nam je bio da napravimo nešto što je dobrog kvaliteta u artističkom i programerskom smislu, a da opet bude završeno na vreme koje smo imali na raspolaganju. Imali smo ogromnu ambiciju i želju da to sve izgleda kao što smo se dogovorili i zamislili i da pratimo ideje koji je tim liderka napravila i mislim da smo u tome uspeli. 

Nakon ovog iskustva koja vam je aspiracija i želja za dalji napredak u karijeri?

Teodora: Definitivno težim ka tome da radim u gejming industriji. Zahvaljujući Nordeus fondaciji i Crater Training centru, članovi našeg tima dobili su priliku da sprovedu jedan ozbiljan projekat, kao i da taj projekat bude medijski zapažen, što je izuzetno važno za mlade stručnjake koji žele da se pozicioniraju na srpskoj gejming sceni. Izuzetno sam zadovoljna rezultatom koji je postigao naš tim, ishodom prakse, kao i računarskom opremom koju su nam tokom izrade projekta obezbedili Nordeus fondacija i Crater Training centar. Verujem da je ovaj program, koji je obogatio naše znanje i portfolia, korak bliže ka ostvarenju naših individualnih poslovnih ciljeva, ali i odlična osnova za dalju interdisciplinarnu saradnju na izradi video igara.      

Andrija: Smatram da je naša igra pokazatelj mlađim generacijama, talentovanim mladim umetnicima i programerima da svoje ambicije i veštine ne spakuju u kofer i odu, već da im se pruža ogromna prilika za uspeh i napredak i u Srbiji, naravno sve zahvaljujući Nordeus fondaciji i Crater Training Centru. 

Andrija Vasiljević

Foto: Muzej nauke i tehnike

Da li deca danas lakše uče kroz igru i da li je najmlađim igračima za ovu igru potrebna pomoć roditelja?

Teodora: Radnja video igre je, pored toga što je edukativnog karaktera, zanimljiva za sve uzraste. Mislim da deca lakše uče kroz igru, te da će im biti zanimljivo da preuzmu ulogu Teslinog ili Pupinovog asistenta i pronađu četiri elementa koja su potrebna da naučnik napravi uređaj za X-zrake. Igrica je pogodna za sve uzraste, a kroz nju se na zabavan način može naučiti nešto novo o počecima radiologije i o ulozi naših istaknutih naučnika u usavršavanju tehnologije rendgenskih zraka.

Andrija: Smatram da je video igra na kojoj smo radili veoma dobar i zanimljiv način da se oplemeni izložba. Potpuno drugačiji pristup tradicionalnom a opet jako zanimljiv, edukativan i u skladu sa vremenom u kome živimo. Nikola Tesla i Mihajlo Pupin su oživeli u video igrama i mi smo se potrudili da to bude zanimljivo svakom igraču nezavisno od toga kog su uzrasta, zato je i igra avanturističkog duha a opet i edukativnog. Mlađi posetioci koji budu imali priliku da ekskluzivno isprobaju igru, na lak i zanimljiv način će naučiti i dobiti znanje o našim velikim naučnicima.

U toku je prijavljivanje za novi besplatni obrazovni program Nordeus fondacije namenjen tehničkom razvoju igara, Game Dev Bootcamp, na sajtu Nordeus Hub-a. Da li biste ga preporučili i šta biste poručili budućim polaznicima?

Teodora: Preporučujem svim mladim developerima da se prijave za Bootcamp. Sigurna sam da bi za njih to bilo zanimljivo i korisno iskustvo, koje bi im otvorilo mnoga vrata.

Andrija: Preporučio bih uvek, traže se programeri i budući da je dosta mladih talenata iz naše države smatram da bi to bilo ogromno stečeno iskustvo koje dalje mogu da primene u razvoju karijere u gejming industriji.

O Nordeus fondaciji

Nordeus fondacija osnovana je sa ciljem da se pomogne deci i mladima da steknu veštine, znanja i kompetence potrebne za uspeh u digitalnoj ekonomiji kroz podršku obrazovanju i razvoj podsticajnog i kreativnog okruženja.

U oblasti podrške obrazovanju, fokus je na sprovođenju inovativnih programa zasnovanih na interdisciplinarnom pristupu, iskustvenom učenju i razvoju kompetenci za 21. vek. Dok u oblasti razvoja ekosistema kreativnih industrija, Nordeus fondacija nastavlja sa dosadašnjim naporima Nordeusa kroz programe Nordeus Huba i udruživanjem sa brojnim kompanijama kroz organizacije poput Inicijative Digitalna Srbija i Srpske gejming asocijacije čiji je Nordeus i suosnivač. 

Deo Fondacije, Obrazovni centar Nordeus Hub, posvećen je besplatnom obrazovanju mladih u različitim oblastima važnim za razvoj igara. Do sada je kroz obrazovne programe prošlo više od 4.000 polaznika iz cele zemlje i podržano je više od 40 timova. Ovaj centar je direktno doprineo i razvoju talenata za mnoge gejming kompanije u Srbiji. 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.