FOTO: eKapija

Baby Food Factory dobitnik nagrade za investiciju godine u Srbiji

FOTO: eKapija
Kompanija Baby Food Factory iz Beograda dobitnik je nagrade za investiciju godine Aurea 2019, koju poslovni portal eKapija dodeljuje 11. godinu zaredom. 

Nagradu je laureatu na svečanoj dodeli u beogradskom Aeroklubu dodelio ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije, Nenad Popović.

On je tom prilikom ukazao na značaj razvoja IT sektora, jer je upravo IT industrija u 2018. godini po prvi put zabeležila veći izvoz nego Fiat i Smederevska železara. 

Kako je istakao, sa rastom IT sektora od 25 do 39%, samo za tri godine Srbija će dostići izvoz u toj oblasti u vrednosti od dve milijarde evra.

"To je izvoz srpske pameti, jer su inženjeri nosioci inovacija u Srbiji. Srbija južno od Minhena i Beča ima najbolje inženjere, a moramo učiniti sve da ih imamo što više i da više 51% upisanih na fakultete u Srbiji budu na tehničkim fakultetima", rekao  je ministar Popović.

Posebno priznanje odao je fakultetima tehničkih nauka u Srbiji, ističući da se upravo u tehničkim naukama krije budućnost za svu decu u Srbiji. 

Dodeljujući nagradu kompaniji Baby Food Factory, Popović je istakao da je svaka kompanija koja je ušla u izbor za investiciju godine zaslužila da dobije priznanje Aurea 2019.

Fabrika dečije hrane (Baby Food Factory) otvorena je u oktobru 2018. godine u Dobanovcima.
Misija tima koji stoji iza ove investicije bila je da se najmlađoj, ali i najosetljivijoj populaciji ponudi visokokvalitetna i zdrava dečija hrana. Reč je o greenfield investiciji u koju je uloženo 34 miliona evra. 

"Nagrada za investiciju godine je našoj kompaniji poseban vid priznanja i dokaz da je Baby Food Factory prepoznat kao projekat koji doprinosi vraćanju domaće industrije dečije hrane na mesto koje zaslužuje, ali i poboljšanju izvoznih potencijala u ovom segmentu", rekao je Željko Ciganović, izvršni direktor Fabrike dečije hrane.

Pored glavne nagrade, eKapija je dodelila i dva specijalna priznanja. Priznanje za inovativnost dobila je kompanija Alfa Klima iz Knjaževca, koja je inovirala dizajn toplotnih pumpi sa R290 gasom, pod zaštićenim imenom PropSafe. Ovo priznanje dodelio je Vladislav Lalić, regionalni direktor kompanije IKEA.

Priznanje za društvenu korisnost pripalo je Institutu BioSens iz Novog Sada za razvoj prve Digitalne farme u Srbiji i kompaniji Delta Holding za projekat Naše selo.

Ovogodišnji predsednik žirija bio je Vojin Šenk, profestor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, koji je ukazao na značaj ovakvih nagrada. Profesor Šenk pozvao je kompanije da se prijavljuju za nagrade i projekte kao što je Aurea, ali i medije da što više pišu o inovacijama, jer će na taj način dati podstrek dobrim projektima i idejama, ali i motivisati mlade ljude da ostanu u Srbiji.

Osim nagrađenih investicija, u finale ovogodišnjeg izbora za nagradu za investiciju godine ušla su još četiri projekta: Swan - Kompaktni skener za digitalizaciju arhivske građe; OTT Sistem - Prirodan ergonomski sistem za spavanje; Daktilograf Engine - platforma koja trenutno pretvara govor u tekst i VOZZi - Mobilna aplikacija za pomoć na putu.

Mirko Radonjić, glavni i odgovorni urednik portala eKapija, rekao je da su izuzetno zadovoljni kvalitetom ovogodišnjih pretendenata na zlatno priznanje.

"U današnjem svetu, mogu da opstanu samo najbolji poslovni poduhvati, najbolji koncepti. Dobre ideje, međutim, ne vrede mnogo bez sposobnosti da se sprovedu u delo. Mi verujemo u takmace za Aureu. Verujemo da svi nominovani imaju šansu za značajan uspeh, a da su naši laureati - prvi među jednako dobrima", rekao je Mirko Radonjić, glavni i odgovorni urednik portala eKapija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara