Srbija

11.03.2016. 15:39

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

BAJATOVIĆ: Jeftiniji prirodni gas od aprila do juna

Srbija

11.03.2016. 15:39

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas niže cene prirodnog gasa od aprila do juna.

Bajatović je nakon regionalne konferencije „Energetske perspektive i izazovi“ na Novosadskom sajmu novinarima rekao da će aktuelna cena prirodnog gasa važiti do kraja marta meseca, a da će u periodu od aprila do juna biti niža.

Govoreći o tržištu prirodnog gasa i drugih energenata u Srbiji Bajatović je kazao da je ono liberalizovano i da svako može da dobije licencu za trgovinu.

„Svi mogu da pristupe višku transportnog sistema koji će biti pod vlasništvom Distribucije gasa Srbije kao nove firme i svi mogu da se pojave na srpskom tržistu“, rekao je Bajatović.

Po njegovim rečima cene neće biti jedini opredeljujući faktor prilikom odlučivanja od koga će se kupovati prirodni gas ili električna energija, već da će značajan uticaj na to imati uslovi iz ugovora o načinu povlačenja energenata, garancijama za preuzete količine i drugi parametri.

Bajatović je rekao da veruje da će vreme prave konkurencije na tržištu Srbije kada je o energentima reč, biti od 2018.

Ministar Antić je prethodno rekao da je Srbija u potpunosti energetski nezavisna država koja je prošle godine u proizvodnji električne energije ostvarila suficit od, kako je naglasio, 40 miliona evra.

Po Antićevim rečima izgradnjom novih objekata sa obnovljivim izvorima energije taj suficit će se dodatno povećati.

„Na restruktuiranju EPS-a i Srbijagasa urađeno je daleko više nego što je javnost upoznata. Srbijagas od novembra 2014. godine nije napravio ni jedan dinar duga za novopovučeni gas od gasproma, a Gaspromu je vraćeno 200 miliona dugovanja napravljenog pre 2014. godine“, rekao je Antić.

On je istakao da je Srbijagas po prvi put u svojoj istoriji jednu poslovnu godinu završio pozitivno, dok je EPS kome je, kako je rekao, zbog katastrofalnih poplava predviđan minus od 21 milijare dinara, 2015. godinu završio sa „dve i po milijarde dinara u plusu“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Ja bih takav sistem naplate uveo i za vodu,gas i sve ostalo…voda je već problem u mnogim gradovima pozzzz ????

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.