Vesti iz zemlje

23.01.2015. 17:09

B92, Beta

Autor: Nova Ekonomija

Banke neće fiksirati kurs franka

Fiksiranja kursa švajcarskog ranka neće biti, poručio je predsednik Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije Goran Pitić nakon petočasovnog zasedanja tog tela.
On je pozvao građane zadužene u švajcarskim francima da se svaki pojedinačno obrati svojoj banci kako bi se za konkretan slučaj našlo rešenje koje, kako je rekao, može biti produženje roka, konverzija ili neki drugi model.
„Konkretan dogovor banaka je da se klijenti obrate svojim bankama i da potraže rešenja koja već postoje u modelu iz 2013. godine i u novim modalitetima, u zavisnosti od svakog konkretnog problema koji klijent ima. Niti su pozicije svih klijenata iste, a ni pozicije banaka“, rekao je Pitić koji je i predsednik UO Sosijete ženeral banke. 
„Postoje dva principa koja moraju da se poštuju kada se nešto poremeti u finansijskom sektoru – ravnopravni tretman svih klijenata na tržištu, i procena rizika“, rekao je Pitić. 
On je istakao da određeni modeli lakše otplate kredita indeksiranih u francima nuđeni i ranije, kada je takodje dolazilo do poremećaja u odnosu franka prema drugim valutama, i tada su banke na neki način preuzimale deo troškova, kako bi klijentima olkašale otplatu mesečnih rata. 
Pitić je podsetio da gradjani mogu da kredite u francima konvertuju u evro, kao i da produže rokove otplate i odlože otplatu glavnice. 
„Odziv je tada bio jako mali, ta šansa je, na žalost, propuštena. Sada pozivamo klijente koji imaju kredite indeksirane u švajcarskim francima, da se obrate svojim bankama, iskoriste sve mogućnosti koje su im ponuđene i izaberu najbolje rešenje“, kazao je Pitić. 
On je istakao da bankama nije u interesu da aktiviraju hipoteke na stambne kredite koje građani ne mogu da uredno otplaćuju. 
Po oceni Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije, kako je preneo Pitić, nije prihvatljivo rešenje zamrzavanje kursa dinara prema franku, jer bi to narušilo razvnopravan tretman ostalih klijenata koji su se zaduživali u drugim valutama. 
Na pitanje da li će bankari imati sastanak sa predstavnicima Narodne banke Srbije i Vlade Srbije o otplati kredita u francima, Pitić je kazao da još nije stigao poziv na takav sastanak, ali da su bankari spremni da učestvuju u dogovorima o najboljim rešenjima za klijente i banke. 
Pitić je naglasio da je teško predvideti šta će se dešavati u narednim mesecima i godinama, navodeći da su stambeni krediti dugoročni krediti koji sa sobom nose rizik. 
„Ukoliko bi danas doneli neka rešenja kojima bi napravili neku vrstu konačnog rešenja, a za tri godine došlo do značajanih promena odnosa valuta, napravili bi medvedju uslugu i bankarskom sektoru, a i samim klijentima. Svaki klijent treba ponovo da bude odgovoran za odluku koju će doneti, a to može samo u razgovoru sa svojom bankom“, rekao je on.
Udruženje banaka Srbije nije na današnjem sastanku donelo nikakvu konkretnu odluku kojom bi pomoglo otplatu zajmova dužnicima u švajcarskim francima, saopšteno je posle sastanka. 
Udruženje banaka Srbije je posle sastanka Upravnog odbora saopštilo da preporučuje klijentima koji imaju probleme u otplati svojih kredita da se obrate svojim bankama i iskoriste modele restrukturiranja i/ili konverzije, kao i ostale mogućnosti, kako bi se ublažile posledice naglog skoka kursa švajcarskog franka. 
Istovremeno, UBS preporučuje svojim članicama da u traganju za najbolјim rešenjima, a u skladu sa svojim poslovnim politikama, minimiziraju troškove dogovorenih rešenja sa klijentima. 
Upravni odbor ističe da u traganju za rešenjima i u ovoj, kao i u bilo kojoj drugoj situaciji, a u cilјu očuvanja stabilnosti bankarskog sektora, moraju da budu poštovani sledeći principi jednakog tretmana svih klijenata na tržištu i preuzimanje individualnog rizika i odgovornosti, kako klijenata tako i banaka, navodi se u saopštenju. 
Udruženje banaka je, kako se dodaje, i u prethodnim godinama, kada je dolazilo do otežanih uslova u plaćanju obaveza koje građani imaju, davalo preporuke svojim članicama (2011. na osnovu inicijative Ministarstva finansija i 2013, uvažavajući preporuke Narodne banke), da klijentima omoguće konverziju kredita indeksiranih u švajcarski franak u evro, period mirovanja od 2 godine, produženje roka otplate kredita kao i druge pogodnosti. 
Međutim, vrlo mali broj klijenata je iskoristio ove mogućnosti i olakšice u tom periodu, navode iz Udruženja. 
Ocenjeno je da i ova situacija, iako nema odlike sistemskog problema, zahteva kontiuirano praćenje i analizu stanja na tržištu u cilјu ublažavanja posledica za sve učesnike, kao i radi očuvanja stabilnosti i osnovnih parametara funkcionisanja bankarskog i finansijskog sistema. 
Nadležni stručni odbori u bankama i u Udruženju banaka nastaviće da kontinuirano prate i analiziraju situaciju na tržištu kako bi banke pravovremeno reagovale na promene u okruženju, navodi se u saopštenju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.