Vesti iz zemlje

22.09.2015. 15:47

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Banke u Srbiji ne razmišljaju o negativnim kamatnim stopama na štednju

Negativna kamatna stopa na štednju građana, u medijima nazvana ležarina za čuvanje štednih uloga građana, nije nešto o čemu banke u Srbiji razmišljaju.
„Nemamo saznanja da su poslovne banke u zemlji i inostranstvu ikada razmatrale mogućnost ili pokazale zainteresovanost za ugovaranje negativnih kamatnih stopa na štedne depozite stanovništva“, navode u srpskoj centralnoj banci.
Takav stav banaka u NBS objašnjavaju time što su i banke svesne činjenice da bi čak i eventualna najava negativnih kamata na štednju bila kontraproduktivna – pre svega za same banke. 
Banke su, kako ističu, dužne da se u svom poslovanju, uključujući ugovaranje poslova depozita sa građanima, pridržavaju zakona, načela obligacionog prava i ugovora. 
„Pri tome, štednja građana ima poseban tretman i pravnu zaštitu, uključujući i onu propisanu Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga. U skladu sa tim, ne bi bilo prihvatljivo bilo koje odstupanje banaka od navedenih pravnih normi, niti od načela jednakih davanja i drugih koja obezbedjuju zaštitu ovoj ugovornoj kategoriji“, navode u NBS. 
Sa stanovišta finansijske stabilnosti, NBS smatra da u uslovima našeg finansijskog sistema, nije opravdano zagovarati negativne kamatne stope na štednju građana, ali ni na depozite privrede. 
„Pored toga što štednja doprinosi povećanju standarda građana, ona je i najznačajniji izvor kreditne aktivnosti banaka u našoj zemlji“, navode u NBS. 
Mediji su poslednjih dana pisali o tome da pojedine banke navodno razmišljaju da uvedu „ležarinu“ na štednju građana, a s obzirom da u teškoj situaciji kakva je trenutno za banke, isplata kamate na štednju predstavlja za njih luksuz.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Jadan narod. Ako su vec hteli da im radnici rade bezbedno, sto im nisu nabavili u autobusima fotokataliticki preciscivac vazduha koji ubija viruse i bakterije. Ja radim kod privatnika i svo vreme smo radili, ali nam gazda kupio i niko se nije zarazio. Super stvar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.