Srbija

26.06.2024. 14:54

Biznis & Finansije

Autor: Nova Ekonomija

Banke u Srbiji zaradile više od milijardu evra prošle godine: Istraživanje „Finansije TOP“ otkrilo rekordne profite

Dinari Foto: Paola Felix Meza

Srbija

26.06.2024. 14:54

U 2023. godini, Rajfajzen banka bila je najprofitabilnija banka u Srbiji sa ostvarenom dobiti od 21,4 milijarde dinara, a Dunav osiguranje je prvo na listi osiguravača, sa premijom koja je lane premašila 40 milijardi dinara, objavio je mesečnik Biznis i finansije.

Rezultati banaka

Ovakav rezultat Rajfajzena delimično je posledica jednokratnih efekata nakon što je ova banka preuzela Kredi Agrikol banku, prenosi BiF.

Inteza je na drugom mestu sa dobiti od 21 milijarde dinara, na trećem je Unikredit banka sa zaradom od 18,5 milijardi dinara, OTP banka je uknjižila 16,7 milijardi dinara dobiti i zauzela četvrtu poziciju, dok je peta NLB.

Prema podacima u godišnjoj ediciji mesečnika Biznis i finansije, neto dobit banaka u 2023. dostigla je 122,2 milijarde dinara, nakon što je većina igrača na tržištu ostvarila rekordni krajnji rezultat u svojoj istoriji, a prosečan prinos na kapital bankarskog sektora iznosio je oko 15 odsto.

Kako se navodi, glavni razlog za prošlogodišnje povećanje zarade bio je neto prihod od kamata koji je uvećan za 52 odsto, na 227,6 milijardi dinara.

Uz nagli rasta kamata na kredite i skromne cene depozita, solidan doprinos krajnjem rezultatu sa 77,3 milijarde dinara dali su i neto prihodi po osnovu naknada i provizija, koji su uvećani za 11 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Banke su u prvom tromesečju ove godine ostvarile dobit od 43,3 milijarde dinara, što je povećanje od 29 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ali je teško očekivati da će se ovakav tempo rasta nastaviti do kraja godine, ocenjuje se u ediciji Finansije TOP.

Neto prihodi od kamata, usled skupljih izvora finansiranja (rast kamata na depozite), porasli su za 28 odsto, na 62,4 milijarde dinara, dok je neto prihod od naknada i provizija ubrzao 17 odsto, na 20 milijardi dinara.

Osiguravajuće kompanije

Prošle godine, Dunav osiguranje je bilo prvo na tržištu sa premijom nešto većom od 40 milijardi dinara, odnosno tržišnim učešćem od 26 odsto.

Sledi Đenerali osiguranje Srbija sa premijom od blizu 29 milijardi dinara i 18,7 odsto tržišnog učešća, dok je na trećem mestu Viner štediše osiguranje sa premijom od 17,4 milijardi dinara i 11,3 odsto tržišnog učešća.

Sledi DDOR Novi Sad koji je prikupio 16,9 milijardi dinara premije i ima udeo na tržištu od 10,9 odsto, a na petoj poziciji je Triglav osiguranje sa 11,3 milijarde dinara premije i 7,3 odsto tržišnog učešća, pokazuje rang lista ekonomskog mesečnika Biznis i finansije.

Osiguravajuća društva u Srbiji su 2023. ostvarila ukupnu premiju od 155,25 milijardi dinara, za 22 milijarde više nego 2022. godine.

Na ovakav rezultat najviše je uticao rast cene obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, gde je premija za godinu dana porasla sa 38,9 milijardi dinara na 46,2 milijarde.

Veliki značaj ima i dobrovoljno zdravstveno osiguranje koje je ostvarilo premiju od 14,58 milijardi dinara, za 4,68 milijardi više nego 2022. godine.

Firma Miodraga Kostića ponudu za Addiko banku objavljuje narednog meseca

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.