Vesti iz zemlje

27.02.2023. 13:13

EY Preduzetnički barometar

Autor: Nova ekonomija

Barem trećina preduzeća planira inovacije u proizvodnji

Proizvodnja plastika Foto: Nova ekonomija

Gotovo trećina malih i srednjih preduzeća (29 odsto) planira inovacije u 2023. godini, koje podrazumevaju novi ili značajno promenjeni proizvod, dok samo jedan procentni poen manje (28 odsto) planiraju inovacije procesa (metode proizvodnje, distribucije, finansija) pokazala je studija EY Preduzetnički barometar koja je urađena na 100 anketiranih preduzetnika.

Prema izveštaju Evropske komisije o oceni inovacija za 2022. godinu (European Innovation Scoreboard – EIS), rast u Srbiji od 2015. do 2022. godine bio je 15,6 odsto što je 5,7 odsto više od evropskog proseka.

Na pitanje koliko je pandemija uticala da preduzeća unaprede upotrebu digitalnih tehnologija u okviru poslovanja, anketirani preduzetnici za studiju EY Preduzetnički barometar za 2022. godinu istakli su da video konferencije koriste više nego pre (75 odsro), online marketing više nego ranije koristi 57 odsto anketiranih preduzetnika, dok IoT (internet of things) više od polovine učesnika (61 odsto) koristi isto koliko i do sada.

Uprkos svim potresima i promenama, čak 75 odsto preduzetnika veštačku inteligenciju (AI) koristi isto koliko i do sada, a 35 odsto njih ističe da je danas koriste više nego ranije, pokazao je EY Preduzetnički barometar za 2022. godinu.

APR: PROFIT PRIVREDE 679,9 MILIJARDI DINARA U 2021. GODINI

Posle dve pandemijske godine, koje su činilo se zaustavile sve pa i razvoj, tehnološke inovacije se polako vraćaju u fokus, piše u toj studiji.

Vlada Srbije je u prethodnom periodu, a u saradnji sa Fondom za inovacionu delatnost sprovela nekoliko programa podrške inovacijama.

U 2022. godini za Program za sufinansiranje inovacija bilo je izdovjeno 3,2 miliona evra bespovratnih sredstava, piše u EY Preduzetničkom barometru. Program je ciljano bio namenjen preduzećima kojima su potrebna finansijska sredstva za komercijalizaciju istraživanja i razvoja.

Mala i srednja preduzeća u Srbiji čine agilnu osnovicu privrede. Njihovo učešće u proizvodnji poslovnog sektora, bez poljoprivrede, je 60 odsto (14 milijardi evra), u robnom izvozu učestvuju sa 40 odsto (6,5 milijardi evra) i zapošljavaju skoro milion ljudi, odnosno čak 45 odsto svih zaposlenih u Srbiji, piše u studiji EY Preduzetnički barometar za 2022. godinu.

Darko Budeč (BUCK): Preduzetništvo postaje ozbiljna „igra“

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.