Uskoro će pored futoškog kupusa i fruškogorskog lipovog meda, i šargarepa biti proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom.
Pod nazivom begečka šargarepa, ona će se prodavati u Srbiji i inostranstvu.
Za manje od godinu dana, šargarepe iz Begeča će u svet, sa oznakom zaštićeno geografsko poreklo. Ona se i do sada izvozila i svojim ukusom i kvalitetom osvajala evropsko ali i svetsko tržište, ali do kraja godine će to biti znatno lakše i uz pomoć grada Novog Sada.
Volja lokalne samouprave postoji, količine su najveće u Srbiji, a kvalitet je izvanredan. Sve su to preduslovi da neki proizvod dobije ovu oznaku.
„Bitna je količina i kvalitet, iako znamo da je ova šargarepa ovde po kvalitetu možda među najboljima ako ne i najbolja u Evropi. To je sigurno jedan od preduslova a ono što je bitno za svaku proizvodnju koji je zaštićen geografskim poreklom jeste da ima lakši pristup tržištu da može da ostvari veću cenu na tržistu a to je naravno u interesu i proizvođaca ali i u interesu grada Novog Sada“, kaže Milorad Radojevic član gradskog veća, Novi Sad.
Dok se i zvanično ne dobiju sertifikati, povrtari iz Begeča se nadaju da će se rešiti i problem zemlje koje za njih nema dovoljno.
Iz gradske uprave stiže obećanja da će se u narednom periodu, do dobijanja sertifikata, potruditi da to promeni barem kada su stari proizvođaci u pitanju.