Kilogram belog luka u marketima dostigao je cenu od 560 dinara, pa i više, dok se na pijaci može kupiti nešto jeftinije – po 450 do 500.
Ispada da je beli luk skuplji od kilograma svinjskog buta. Šta je onda skupo, a šta jeftino?
„Ove godine beli luk ima odličnu cenu, a dobro je i rodio“, kaže predsednik Udruženja povrtara iz Idvora, sela koje, uz Sakule, prednjači u proizvodnji belog luka, Milan Kulačić.
„Kada u septembru kilogram prodajemo za više od evra, mi smo srećni. Ove godine dobijali smo i dva, pa i više, što je fantastično“, dodaje.
On veli da je ove godine u Idvoru belim lukom posejano mnogo više površina i da je to tendencija već godinama.
„Nakupci mesecima kruže po selima, plaćaju odmah, tako da ima povrtara koji su ga već posejali na deset hektara“, ističe Kulačić, koji je i sam ove jeseni posejao beli luk na 1,5 lancu.
U mužljanskoj Carskoj bašti kažu da je beli luk možda skuplji nego prethodnih godina, ali da je realno potrošnja tog povrća mala, pa i kad kupite glavicu po 50 ili 60 dinara, to nije tako strašno.
„Mi uglavnom imamo uvozni beli luk, kineski, a njegova cena na veliko je gotovo 430 dinara, pa u radnjama mora biti skuplji“, smatra Tibor Molnar iz Carske bašte.
On kaže da u proizvodnji belog luka ima vrlo mnogo ručnog rada, za to se plaća radna snaga.
„Nemamo dobre kapacitete za čuvanje, naš beli luk proklija već posle nekoliko meseci, i sve su to razlozi da mu cena bude takva“, objašnjava on.
Povrtari iz Idvora povećavaju površine pod belim lukom, ali i pod crnim jer su to kulture koje donose dinar