Beograd 158. na listi najskupljih svetskih gradova

Na listi od 200 najskupljih svetskih gradova po visini troškova života Beograd se nalazi na 158. mestu, a u regionu je na trećem mestu.

A London je najskuplji grad za život u svetu, pokazuju podaci portala Expatistan.

U bivšoj SFRJ, od Beograda su za život skuplji samo Ljubljana na 102. mestu i Zagreb, koji je 131. na listi.

Poređenjem cena hrane, garderobe, prevoza, iznajmljivanja stana, režija, zabave i najrazličitijih usluga, moglo bi da se zaključi da Beograd i nije toliko skup za život koliko nam se čini, jer je na spisku od 200 gradova zauzeo 158. mesto. 

Ipak, kada se visina troškova u pojedinim gradovima uporedi sa prosečnom zaradom, dolazi se do zaključka da to baš i nije tako. 

Prosečna plata u Srbiji iznosi 383 evra, dok u Zagrebu, u kome je prema ovom istraživanju život 15 odsto skuplji nego u srpskoj prestonici, plata iznosi 722 evra mesečno. Troškovi ishrane, stanovanja, prevoza i zabave u Ljubljani su oko 40 odsto skuplji nego u Beogradu. 

Prema podacima portala Expatisan, troškovi života u Srbiji su za oko osam odsto viši od onih u Sarajevu, a 19 odsto viši nego u Albaniji. Život u Beogradu je čak za jednu četvrtinu skuplji od života u Makedoniji, dok podaci za Podgoricu nisu objavljeni. 

Tvrdnje udruženja potrošača i tekstilaca da su odeća i obuća skuplji u Srbiji nego u evropskim i svetskim metropolama potvrdilo je i ovo istraživanje. Tako haljina koja u Srbiji košta 34 evra, u Njujorku košta četiri evra manje, dok je u Barseloni za nju potrebno izdvojiti 24 evra, a u Rimu jedva 10 evra.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara