Vesti iz zemlje

29.08.2022. 16:46

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Beograd objavio plan za blok na Vračaru, pa otkazao javne uvide

Foto: Printskrin/Elaborat za rani javni uvid

Grad Beograd je objavio, a zatim i sklonio sa sajta, nacrt plana za područje između ulica Krunske, Knjegine Zorke, Njegoševe i Smiljanićeve na Vračaru. Prema nacrtu u bloku između ulica planiralo se formiranje prostorno-kulturno-istorijskog distrikta.

Javni uvid u nacrt ovog plana je trebalo da se održava do 27. septembra, međutim Sekretarijat za urbanizam je danas oglasio prekid javnih uvida i javnih sednica koje su planirane za period od 29. avgusta i 27. septembra.

Pored uvida u nacrt detalje regulacije za ovaj blok na Vračaru, neće se održati ni javni uvid u nacrt plana detaljne regulacije dela privredne zone u Ovči uz Pančevačku put, kao ni u nacrt plana detaljne regulacije za blok 32 na Novom Beogradu.

Nakon što su prekinuti javni uvidi, Beograd je i sa internet stranice sklonio nacrte planova.

Odluka o prekidu javnih uvida i javnih sednica doneta je zbog usklađanja dinamike održavanja javnih uvida koji slede, piše na sajtu Grada Beograda.

Šta je bilo u planu za Vračar?

U Nacrtu plana detaljne regulacije, koji je juče stavljen na rani javni uvid, a danas povučen sa sajta Grada Beograda, obuhvaćen je blok između ulica Krunske, Knjegine Zorke, Njegoševe, Smiljanićeve čija je površina oko 17,9 hiljada kvadrata.

Kada se u radi u bloku na Vračaru (Smiljanićeva, Krunska, Knjeginja Zorka i Njegoševa) novim planskim okumentom bi trebalo da se omogući sprovođenje kako intervencija rekonstrukcije, adaptacije, revitalizacije i sanacije postojećih oblikovnih i funkcionalnih sadržaja, tako i izgradnja novih, pisalo je u elaboratu za rani javni uvid.

Deo bloka obuhvaćen ovim planom se nalazi u okviru Prostorno kulturno-istorijske celine „Smiljanićeva ulica“. U bloku se takođe nalaze izgrađeni objekti za stanovanje, jedan objekat predškolske ustanove „Nada Purić“ i prostorije Prirodnjačkog muzeja.

Središnji deo bloka planiran za „Prostorno-kulturno-istorijski distrikt“

U okviru Prostorno kulturno-istorijske celine „Smiljanićeva ulica“  nalazi se urbanistička celina C3. Ova celina se nalazi  u središnjem delu bloka ka ulicama Knjeginje Zorke i Smiljanićevoj i plan je da ona postane „Prostorno-kulturno-istorijski distrikt“.

„Prostorno-kulturno-istorijski distrikt baziran je pored dominantnih, prezentacionih sadržaja izlagačkog, komercijalnog, muzeološkog ili galerijskog karaktera i na konceptu integrisane multifunkcionalnosti, kao urbani centar za kreativne, IT i inovativne sadržaje, fokusiran na kreativne industrije i ekonomiju zasnovanu na znanju, čime bi mogao predstavljati i promovisati najbolje što srpska inovativna delatnost i kreativni sadržaji mogu da ponude“, pisalo je u elaboratu koji je uklonjen sa sajta grada.

Ovde se preporučuje formiranje prostora za projekcije, trening centara namenjenih predavanjima, konferencijskih prostora, event prostora, kamernih indoore prostora,celina za izvođačke i prezentacione delatnosti, soworking prostora  – kancelarija različitih subjekata iz sfere kreativnih industrija, IT i partnerskih oranizacija, radnih prostora za frilensere.

Kada se radi o postojećim objektima moguće je da se oni rekonstruišu, saniraju, revitalizuju, restauriraju ili dograde isključivo u njihovim dvorišnim delovima ka unutrašnjosti bloka. 

Printskrin/Elaborat

U elaboratu se takođe navodilo da je Prirodnjački muzej predviđen za oblikovnu obnovu i integraciju sa planiranim Prostorno-kulturno-istorijskim distriktom u sopstvenom zaleđu.

Postojeće objekte Prirodnjačkog muzeja je, kako piše, u skladu sa muzeološkim potrebama moguće rekonstruisati, sanirati, revitalizovati, restaurirati i dograditi u skladu sa pravilima plana detaljne regulacije i uslovima institucije koja se bavi zaštitom spomenika kulture. 

Objekte koji se nalaze u delu bloka uz Njegoševu ulicu (zona M1) je takođe moguće rekonstruisati, sanirati, revitalizovati, restaurirati i dograditi i na pojedinačnim građevinskim parcelama je dozvoljena kombinacija stanovanja i komercijalnih sadržaja.

U granicama bloka planirana je i zona C5 koja se nalazi uz krunsku ulicu. U okviru ove zone nalaze se izgrađeni objekti srednjeg i dobrog boniteta dok je objekat na uglu sa Smiljanićevom ulicom devastiran, pisalo je elaboratu. 

Na građevinskim parcelama u okviru zone C5 dozvoljava se izgradnja novih objekata i podzemnh etaža objekata namenjena garažiranju vozila, tehničkim prostorima, instalacionim sistemima namenjenim funkcionisanju objekata, magacinima, ostavama.

Dominantna namena u ovoj zoni je stanovanje visokog standarda, a, kako je pisalo u elaboratu, dozvoljava se i izgradnja trgovinskih, komercijalnih, poslovnih i ostalih kompatibilnih namena.

Nosilac izrade plana je firma „Buerau cube partners“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.