Vesti iz zemlje

16.02.2016. 15:02

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Beograđanin izumeo pumpu – ne troši, a navodnjava

Inženjer i poznati inovator Miloš Jakovljević iz Beograda osmislio je ekološku pumpu za vodu koja, kako kaže, ne troši ništa, nema motor i ne koristi struju.

Pumpa značajno može da poboljša navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Navodeći da se u Srbiji navodnjava tek oko tri posto zemljišta, a u svetu, u zemljama sa uspešnim poljoprivredama čak 68 posto, Jakovljević je rekao da problem leži u tome što je potrebno da se voda usmeri za navodnjavanju. 

Jedno od najboljih rešenja su pumpe na samoprotok vode, koje ne troše nikakvu energiju, nemaju motor i ne troše struju, rekao je Jakovljević. 

Kao osnov za stvaranje ekološke pumpe za vodu, Jakovljeviću je poslužila njegova pumpa koja već 25 godina postoji i radi u Sanskom Mostu i izbacuje vodu na 185 metara visinske razlike i 2,5 kilometra u dužinu. 

On je osmislio više tipova ovih pumpi – od dvoklipnih koje rade uz pomoć vode izvora do velikih šestoklipnih koje koriste reku kao pogon. 

„Sve ove pumpe, pa i najnovija ekološka pumpa za vodu, pogodne su za navodnjavanje plantaža voća, po sistemu kap po kap, ali i za sve ostale kulture“, rekao je Jakovljević. 

Male, dvoklipne pumpe, odnosno vodene udarne pumpe, koriste energiju slobodnog pada vodotoka pomoću hidrauličnog udara. One koriste čistu kinetičku energiju pada vode da se voda podigne na nivo veći od izvora. 

Prema njegovim rečima, ove pumpe su posebno pogodne za brdske krajeve, pre svega u istočnoj i zapadnoj Srbiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Pa, ako im pošalju tražene podatke sasvim sigurno je da nisu bolje ni zaslužili. Nego, šta se preduzima povodom zahteva beogradskog „Infostana“ povodom njihovog zahteva da im se dostavi broj kartice kako bi se dobio popust od 4% na račun?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.