Vesti iz zemlje

10.07.2023. 16:51

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Beogradu još miliona evra iz budžetske rezerve

Ulica Bulevara despota Stefana u Beogradu Foto: Nova ekonomija

Centar Beograda

Gradu Beogradu biće prebačeno još 130 miliona dinara (1,1 milion evra) iz tekuće budžetske rezerve. Gradu se novac dodeljuje za izvršavanje obaveza iz razloga „koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti“.

Ta sredstva (130 miliona) prvobitno su Zakonom o budžetu bila raspoređena Ministarstvu rudarstva i energetike, za nabavku osnovne rudarske mehanizacije za površinske kopove EPS-a, vidi se iz rešenja objavljenog u Službenom glasniku.

Međutim, novac se sada prenosi u tekuću budžetsku rezervu i potom raspoređuje Ministarstvu finansija, a na ime transfera gradu Beogradu.

Ovo je treći put u poslednjih nekoliko nedelja da se Beogradu prebacuje novac zbog potencijalnog ugrožavanja likvidnosti – 110 miliona dinara je glavni grad dobio krajem juna, a 90 miliona sredinom istog meseca.

I u prethodnom rešenjima je navedeno da se novac Gradu Beogradu prebacuje za „izvršavanje obaveza iz razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošanja budžeta“. Radi se o obavezama koje, kako se navodi, „mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti“ Beograda.

Beograd je novac iz republičke budžetske rezerve dobijao u nekoliko navrata tokom ove godine.

U rešenjima koje donosi Vlada je uglavnom stajalo isto obrazloženje – to da se novac raspoređuje „za izrvšavanje obaveza iz razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku donošenja budžeta“, te da „može doći do ugrožavanje tekuće likvidnosti“.

Beograd je iz tekuće budžetske rezerve (pored 330 miliona dinara prethodnih nedelja) ove godine dobio još najmanje dva miliona evra:

– krajem aprila 50 miliona dinara (425.000 evra),

– početkom aprila 98 miliona dinara (834.000 evra),

– u februaru 88,5 miliona dinara (oko 753.000 evra).

Sredstva tekuće budžetske rezerve koriste se za neplanirane svrhe ili za one budžetske stavke za koje se u toku godine pokaže da nisu bile dovoljne.

Sredstva tekuće budžetske rezerve raspoređuju se na direktne korisnike budžetskih sredstava tokom fiskalne godine.

Zakon o budžetskom sistemu predviđa i da se izuzetno sredstva tekuće rezerve budžeta Srbije mogu koristiti i za izvršavanje obaveza budžeta lokalne vlasti, a usled smanjenog obima prihoda budžeta lokalne vlasti i drugih razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti budžeta lokalne vlasti.

Beogradu za obezbeđenje tekuće likvidnosti još milion evra iz budžetske rezerve

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.