Vesti iz zemlje

03.04.2018. 12:09

B92

Autor: Nova Ekonomija

BG: 1.900 nezaposlenih sa invaliditetom, poslodavci neinformisani

Nacionalna služba za zapošljavanje predstavila je subvencije za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević istakao je da Grad Beograd prati podsticaje koje obezbeđuje Nacionalna služba za zapošljavanje, a u saradnji sa partnerima radi na uklanjanju svih barijera.

Petronijević je rekao da mnogi poslodavci nisu informisani o aparatima i pomagalima koji osobama sa invaliditetom olakšavaju obavljanje širokog obima poslova, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

„Upravo zbog toga smo danas otvoreni za poslodavce koje ćemo upoznati sa pomagalima do kojih mogu da dodju na tržištu“, rekao je Petronijević.

On je dodao da oprema nije toliko skupa koliko se često kao takva predstavlja u javnosti, a kupovinom određenih aparata i pomagala poslodavci omogućavaju osobama sa invaliditetom da konkurišu za odredjenu poziciju.

„Uz određene obuke koje organizujemo u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i drugim partnerima kroz Savet za zapošljavanje, osobe sa invaliditetom su se pokazale kao izuzetno kvalitetni i vredni radnici koji ukazano poverenje po pravilu opravdaju“, rekao je Petronijević.

Prema njegovim rečima, Nacionalna služba za zapošljavanje daje posebne podsticaje za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

„Grad Beograd te podsticaje prati i zajedničkim radom pokušavamo da pronadjemo radno mesto za što više osoba sa invaliditetom i da na taj način zajednički srušimo još jednu barijeru“, zaključio je Petronijević.

Zamenik direktora Filijale Beograd NSZ Siniša Knežević naglasio je da u ovom trenutku u Beogradu postoji 1.870 nezaposlenih osoba sa invaliditetom, koje se nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

„To je oko devet odsto manje nego pre 12 meseci, a u prva tri meseca tekuće godine 303 osobe sa invaliditetom su dobile zaposlenje. Tokom 2016. godine zaposleno je 205 osoba sa invaliditetom u Beogradu, tokom 2017. godine 407, pa je jasno da je brojka od 303 u prva tri meseca 2018. godine priličan uspeh“, rekao je Knežević.

Predsednica udruženja „Beli štap“ Vesna Nestorović zahvalila je prisutnima i istakla da uključivanje osoba sa invaliditetom u društvene tokove više nije samo slovo na papiru. „Važno je da osobe sa invaliditetom žive i funkcionišu zajedno sa ostalima, a ne pored njih. Ovakve prezentacije mnogo znače i sigurna sam da ćemo se u to uveriti već sledeće godine kada brojke budu svedočile o porastu broja zaposlenih osoba sa invaliditetom“, rekla je Vesna Nestorović.

Na prezentaciji su izloženi i aparati pomoću kojih osobe sa invaliditetom, konkretno slabovide i slepe, mogu da obavljaju širok spektar poslova vezanih za računare. Izloženi su Brajeva lupa, Brajev štampač, Brajev redak, kao i specijalizovane tastature i miševi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.