Vesti iz zemlje

08.03.2019. 10:56

N1

Autor: Ivana Pavlović, novinarka Nove ekonomije

Biljana Stojković: Žene nose teret bede u Srbiji

Pod sloganom „Rad, a ne glad. Hrana, a ne oružje“ i ovog 8. marta organizacije za prava žena pozivaju na protestni marš. Biljana Stojković iz organizacije Inicijativa žena Srbije kaže da žene nisu ravnopravne što se tiče radnih prava, a da na pojedinim mestima, kao što je Jura, rade u ponižavajućim uslovima. 
„To je robovska eksploatacija“, dodaje.
I ove godine, žene koje se bore za mir i ravnopravnost, socijalnu pravdu, vrednovanje i poštovanje ženskog rada, koje se bore protiv eksploatacije, neljudskih i ponižavajućih uslova života i rada, feminizacije bede, organizuju protestni marš koji počinje u 13 sati. Trasa marša je Plato – Vasina – Kolarčeva – Terazije – Ulica Kralja Milana – Ulica Kneza Miloša – Nemanjina – Slavija, kružni tok – Ulica Kralja Milutina – Birčaninova – Centar za kulturnu dekontaminaciju.
Biljana Stojković iz organizacije Inicijativa žena Srbije, koja je i profesorka na Biološkom fakultetu, kaže da učestvuje desetak organizacija koje se bave na različit način ženskim pravima, ali koje se bore za ravnopravnost i to u odnosu na muškarce, ali i različite identitete – verske, socijalne…
Osmi mart je i dan ženske solidarnosti, ističe gošća Novog dana. Ona navodi da je ovo dan kad se slavi borba za ostvarivanje ženskih prava. Ne bismo mogli da razumemo kakav bi bio svet da nije bilo ženske borbe, borbe žena koje su i život svoj dale da ovako živimo, ističe gošća Novog dana.
Ona navodi da žene nisu ravnopravne kad su u pitanju radna prava. 
„Uslovi u kojima žene rade… Poznati su primeri Jure, gde rade u potpuno nehumanim i ponižavajućim uslovima, to je robovska eksploatacija. Ne kažem da muškarci nisu u sličnoj situaciji… I nakon tog četrnaestočasovnog radnog vremena odlaze kući i nastavljaju sa kućnim poslovima, tim nevidljivim radom. Žene nose taj teret bede ovde u Srbiji“, naglasila je Stojkovićeva.
O akciji postavljanja kecelja na spomenike, kaže da je bilo iznenađenje samo to koliko je komentara bilo, a bilo ih je, navodi, previše. 
„Sami komentari me nisu iznenadili. Jer ovo jeste država u kojoj se žena ne poštuje. Svi komentari koji su bili su pretnje, uvrede, bile su seksualne uvrede… To negde odslikava da je postalo potpuno društveno prihvatljivo da ženu vređate upravo koristeći takve sekusalno orijentisane reči. To vidim da nikome ne smeta, to čak koriste i žene“, navela je.
Govoreći o položaju žena u akademskoj zajednici, Stojkovićeva, koja je profesorka na Biološkom fakultetu, kaže da tu nema razlike u platama, kao u drugim oblastima, ali da se, kad je u pitanju napredovanje žena u hijerarhiji fakulteta i instituta, tu već vidi razlika između muškog i ženskog pola. Muškarci na funkcijama povlače muškarce da se penju na toj lestvici moći, ističe.
Danas, na 8. mart, počinje kampanja Žene koje su izgradile Srbiju, tokom koje će biti predstavljeni objekti koje su projektovale žene.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.