Srbija

17.10.2017. 11:55

BIRN

Autor: Nova Ekonomija

BIRN: Sumnjive donacije SNS-u za izbore 2017. i krivična prijava Agencije protiv te stranke

Srbija

17.10.2017. 11:55

Nekoliko donatora tvrdi da su tokom izbora 2017. pomogli Srpskoj naprednoj stranci da sakrije poreklo novca, tako što su novac dobijen od SNS-a uplaćivali stranci pod svojim imenom. Zbog sličnih nalaza iz 2014. godine, Agencija za borbu protiv korupcije, na upozorenje Uprave za sprečavanje pranja novca, prijavila je SNS Višem javnom tužilaštvu, piše BIRN.

Lokalni član Srpske napredne stranke (SNS) pomogao joj je da se zaposli kao vaspitačica. Poznaje i druge koji su se zaposlili u javnim preduzećima ili privatnim kompanijama čiji su vlasnici povezani sa SNS-om. U proleće 2017. godine, pred predsedničke izbore, iz stranke su je jednom nedeljno zvali na sastanke. Aleksandar Vučić, u tom trenutku premijer Srbije, bio je predsednički kandidat SNS-a.

Na jednom od sastanaka, funkcioner stranke izdvojio ju je u stranu, dao 40 hiljada dinara i rekao da je novac deo velikog priloga partiji. Da li bi ih donirala nazad SNS-u pod svojim imenom?

„Samo sam dobila kovertu sa novcem i račun na koji da uplatim“, rekla je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) devojka koja je, iz straha da će ostati bez posla, tražila da ostane anonimna.

SNS nije odgovorila na BIRN-ova pitanja i zahteve za komentar.

„Sve se znalo kad sam ušla u banku. Već su i oni znali kako idu uplate. Kasnije sam odnela uplatnicu kao dokaz da sam uplatila novac“. Kaže da je na sastancima videla kako funkcioneri i druge pitaju da na sličan način uplate novac.

Istraživanje BIRN-a pokazuje da ovo nije izolovan slučaj već šema koju je Srpska napredna stranka razvila da bi – protivno Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti – kroz podmetnute donatore prikrila pravi izvor novca kojim su finansirane izborne kampanje.

Mnogi koje je BIRN kontaktirao sa liste donatora SNS-a objavljene na sajtu Agencije odbili su da govore. Petoro donatora nezavisno je potvrdilo da su im funkcioneri partije dali po 40.000 dinara kako bi donirali SNS 2017. godine. Svi su želeli da ostanu anonimni

Još četiri donatora ispričala su BIRN-u istu šemu – partijski funkcioneri dali su im 40.000 dinara pitajući ih da novac uplate nazad stranci pod svojim imenom.

BIRN otkriva da je zbog sličnih donacija Agencija za borbu protiv korupcije ove godine tražila od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da protiv SNS-a pokrene krivični postupak zbog sumnje na pranje novca tokom ranijih izbora, 2014. godine.

U trenutku pisanja teksta, tužilaštvo je još proveravalo navode agencije.

I dok je bilo nemoguće utvrditi poreklo novca koji su zvanični donatori dobijali od stranke, dokazi prikupljeni tokom istraživanja ukazuju na sistematične povrede zakona od strane SNS-a na ovim i prethodnim izborima.

Za krivično delo pokušaja skrivanja izvora donacija zaprećena je kazna do pet godina zatvora.

Izbori 2017: Liste donatora – veliki broj identičnih iznosa

Liste donatora SNS-a drugačije su od lista drugih stranaka. Tokom kampanje za predsedničke izbore 2017. godine, 98 odsto individualnih donatora SNS-a uplatilo je identičan iznos: 40,000 dinara. Agenciji za borbu protiv korupcije je trebalo nedelju dana da u bazu unese 6,789 imena.

U zbiru, vojska donatora koja je SNS-u uplatila identičnu sumu novca, donirala je Vučićevoj kampanji više od dva miliona evra – iznos koji prelazi trećinu njegovog ukupnog budžeta od 6,5 miliona evra. Veći deo ostalih prihoda došao je iz državnog budžeta u skladu sa izbornim pravilima.

Budžet SNS-a bio je znatno veći od zbira budžeta ostalih deset kandidata – svi oni zajedno imali su nešto više od 4,3 miliona evra, otkriva BIRN.

Sumnjive donacije i na izborima 2012. i 2014.

Sumnjive donacije SNS-u obeležile su i izbore 2014. i 2012. godine. Iako su i ostale stranke imale diskutabilne donatore, uključujući kompanije koje su velikodušno donirale uprkos poslovnim gubicima, SNS se i tada isticala hiljadama donatora koji su uplaćivali iste iznose.

 – Na parlamentarnim i predsedničkim izborima 2012. godine, od 2,300 pojedinačnih donatora SNS-a, 98 odsto njih je stranci uplatilo 19.000 dinara.

 – U 2014. godini, 95 odsto od više od 2,800 donatora uplatilo je 40,000, dok je u 2017. isti iznos uplatilo 98 odsto od skoro 7,000 davalaca.

 – Izuzetak su bili parlamentarni izbori 2016. godine, kada su naprednjaci dobili samo 17 donacija od po 40,000 dinara. Većina finansija za tu kampanju stigla je iz sopstvenih sredstava stranke, nakon promene u zakonu kojom je dozvoljeno korišćenje novca za redovan rad stranke u svrhe kampanje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.