Srbija

06.06.2023. 15:12

Autor: Katarina Baletić

BMTS dobio 4,2 miliona evra subvencija za nova-stara zapošljavanja

Automobilski motor Foto: Flickr - Bernd Sieker

Srbija

06.06.2023. 15:12

Kompaniji „BMTS Technology“, koja u Novom Sadu sklapa turbo-punjače za automobile, krajem maja odobreno je 4,2 miliona evra državnih subvencija. Iako je kompanija bila u obavezi da zaposli preko 450 novih radnika da bi dobila ovu državnu pomoć, ona je to delimično već „obavila“ i pre zvaničnog odobrenja subvencije, jer je proizvodnja počela pre tri godine – a ispunjenje obaveza će se vrednovati retroaktivno.  

Vlada Srbije je odobrila državnu pomoć za dodatna ulaganja ovog inostranog investitora, koji se obavezao da će do kraja 2024. godine uložiti 22,5 miliona evra i zaposliti najmanje 454 novih radnika na neodređeno vreme.

Narednih pet godina, do kraja 2029. godine, kompanija takođe ne sme da smanjuje broj zaposlenih na neodređeno vreme ispod 454.

Međutim, ova obaveza ulaganja i zapošljavanja počela je da važi još od dana kada je firma podnela prijavu za dodelu državne pomoći, što je u slučaju BMTS bilo još 30. aprila 2020. godine.

Skoro tri godine je prošlo od podnošenja prijave do toga da Savet za ekonomski razvoj donese odluku kojom se odobravaju subvencije.

Nakon odluke Saveta, Vlada je u maju 2023. godine dala saglasnost na zaključenje ugovora o dodeli sredstava podsticaja između Ministarstva privrede i BMTS.

U ugovoru o dodeli podsticaja piše da BMTS u trenutku prijave nije imao zaposlene u Srbiji. Sa druge strane, finansijski izveštaj BMTS pokazuje da je kompanija u toku 2022. godine imala prosečno imala 277 radnika.

To znači da je investitor ispunio deo obaveza, koji se tiču zapošljavanja, i pre nego što je Vlada Srbije odobrila subvencije.

Subvencije će kompaniji biti isplaćene u tri tranše. Ove godine država će uplatiti 2,6 miliona evra, 2024. godine 882.800 evra i 2025. godine 716.800 evra.

Kompanija iz Nemačke, vlasik iz Hong Konga

Preduzeće „BMTS Technology“ osnovano je u Novom Sadu u junu 2019. godine i u vlasništvu je istoimene kompanije iz Nemačke, čiji krajnjih vlasnik je kompanija iz Hong Konga.

Dva meseca pre osnivanja firme u Srbiji, Srbija je sa matičnom kompanijom iz Nemačke potpisala Memorandum o razumevanju.

„BMTS Technology“ u Nemačkoj je osnovana u maju 2008. godine kao zajedničko ulaganje korporacija „Bosch“ i „Mahle“, a 2012. počeli su sa proizvodnjom u Evropi i 2015. godine u Kini.

Nakon deset godina od osnivanja, u martu 2018. godine „Bosch“ i „Mahle“ prodali su zajedničko ulaganje kompaniji „FountainVest Partners“ (FountainVest) sedišta u Hong Kongu marta 2018. godine.

Nakon prodaje Grupa menja ime iz ,,Bosch Mahle Turbo Systems“ i posluje pod nazivom „BMTS Technology“.

Grupacija na globalnom nivou proizvodi turbopunjač za motore sa sagorevanjem. Njeni ključni kupci su Volkswagen, GM, BMW, PSA Group, Audi, SAIC, MTU, VM Motori, AGCO Power.

U Srbiji se vrši sklapanje osnovne jedinice, sklapanje turbo punjača i testiranje u toku proizvodnog procesa.

Turbopunjači koriste se za povećanje snage motora kod automobila i to tako što gorivo kreira više snage.

BMTS u Srbiji je 2022. godine povećao svoje poslovne prihode četiri i po puta u odnosu na 2021. godinu i oni su iznosili skoro šest milijardi dinara (51 milion evra). Međutim, u istom periodu porasli su i troškovi, pa je 2022. godinu kompanija završila sa neto gubitkom od blizu 700 miliona dinara (5,7 miliona evra).

Kompaniji su poslovni rashodi najviše porasli zbog troškova materijala, goriva i energije, koji su ukupno iznosili 4,3 milijardi dinara. Najveća stavka bili su troškovi osnovnog materijala, više od četiri milijarde dinara.

Nova pravila za subvencionisanje, više podsticaja za „zelene“ projekte

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.