Vesti iz zemlje

09.10.2017. 11:29

N. Stojanović

Autor: Nova Ekonomija

Brifing u EU Info centru: Ljudima su potrebni pasoši za prelazak granica, a virusima, bakterijama i bolestima nisu

EU Info centar i projekat Pravna podrška pregovorima (PLAC II), uz podršku delegacije EU u Srbiji, organizovali su treći  brifing za medije o pregovaračkim poglavljima, čiji je cilj bolje upoznavanje novinara sa sadržinom poglavlja i usklađivanjem propisa u oblasti koje pokrivaju. 

Ovaj brifing odnosio se na Poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zdravlja, sa fokusom na zaštitu zdravlja. 

Nikola Bizel iz Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji rekao je da mediji igraju važnu ulogu u praćenju procesa pristupanja Srbije EU. 

On je naveo da je cilj usklađivanja propisa i zakona Srbije i EU podizanje kvaliteta.

„Harmonizacija pravila o zaštiti potrošača treba da omogući protok roba sa istim standardima bezbednosti i kvaliteta, a u oblasti javnog zdravlja regulišu pravila u oblasti sprečavanja prenosivih bolesti, materija ljudskog porekla, kao i prevenciju zloupotrebe droga, duvana, alkohola“, rekao je Bizel.

Doktor Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, zahvalio je EU što pomaže Srbiji da uskladi svoje zakonodavstvo sa zemljama EU.

On je istakao važnost ovog poglavlja podsetivši da su ljudima potrebni pasoši za prelaz granica, dok virusima, bakterijama i zaraznim bolestima oni nisu potrebni.

„Sve što Vlada Srbije radi i što predsednik Republike Srbije radi, što resorna ministarstva pojedinačno rade, radimo da taj put ka EU nezaustavljivo vodi u EU. To radimo zbog nas, ne zbog EU, ne zbog Evrope. To nama treba, treba građanima Srbije. Projekat PLAC I i PLAC II,  Ministarstvu zdravlja puno znači jer mi nemamo jedno isključivo poglavlje koje se bavi zdravstvom. Od 35 pregovaračkih poglavlja, oblast zdravlja je zastupljena u 20, dok u samom poglavlju 28 ima 17 oblasti koja se tiću javnog zdravlja“, naveo je Mahmutović.

Poglavlje 28 je za Ministarstvo zdravlja bitno jer je 17 njegovih tačaka vezano za zdravstvo. 

„Koliko je to bitno govore podaci iz projekta PLAC gde smo niz zakona i pravilnika koji su usvojeni zajedno uradili uz pomoć eksperata koje nam je slala Evropska komisija. To je već sad u primeni. Kroz projekat PLAC II koji se od prošle godine radi imamo dosta složenih i komplikovanih zadataka pred nama da uradimo. U narednom periodu nam predstoji jedan ozbiljan, zajednički zadatak u usklađivanju našeg zakonodavstva u oblasti javnog zdravlja uskladiti zajedno sa evropskim zakonodavstvom i još jednom to podvlačim – zbog nas, jer to nama treba i olakšava nam život, a pre svega olakšava život našim pacijentima“, rekao je Mahmutović.

Slaba tačka našeg zdravstvenog sistema je što građani nemaju navike preventivnih pregleda, a imamo skrininge za rak debelog creva, dojke, grlića materice, dok se do kraja godine očekuje i skrininzi za dijabetes i mentalno zdravlje.

Dragana Radojčić iz Ministarstva za evropske integracije istakla je da je posle uspešnog skrininga stigao poziv Srbiji da pripremi pregovaračku poziciju, što je toku, zbog čega je nezahvalno komentarisati kada bi poglavlje 28 moglo biti i otvoreno. Zbog toga je podrška u vidu programa PLAC II  dobrodošla.

Ovo poglavlje se sastoji od dva važna podpoglavlja, a to su zaštita potrošača i zaštita zdravlja. Deo poglavlja koji se odnosi na zaštitu zdravlja je kompleksan i obuhvata više oblasti, kao što su lekovi, medicinska sredstva, zarazne bolesti, javno zdravlje, prekogranična zdravstvena zaštita, retke bolesti….

Pravni savetnik za evropsko zakonodavstvo o zdravstvu i zaštitu podataka Generalnog direktorata za istraživanje i Evropskog saveta za istraživanje u Briselu Tobijasn Šulte In Den Bojmen rekao je da EU ne daje striktne smernice koliko je potrebno izdvajati za zdravstveni sistem.

„Izdvajanja po glavi stanovnika su drugačija u državama EU. Nemačka, na primer, za finansiranje zdravstvenog sistema 82 miliona stanovnika izdvaja 450 milijardi evra, ili 6.000 evra po glavi stanovnika“, istakao je. 

Marta Sjeničić, ekpert projekta Pravna podrška pregovorima, rekla je da je vrlo važna međusektorska povezanost između različitih sistema i u Evropi i kod nas.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.