Vesti iz zemlje

27.02.2017. 14:01

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Brnabić: Do kraja marta odluka o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnim samoupravama

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić najavila je danas da će do kraja marta biti doneta nova odluka o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnim samoupravama za 2017. godinu i da je najveća promena u odnosu na prethodne ta što se neće ići linearno u smanjivanje, a omogući će se novo zapošljavanje.

Brnabić je rekla da se razmišlja da se lokalne samouprave podele u sedam grupa, kako bi se nagradilo i dozvolilo zapošljavanje onima koji su ispod optimalnog broja zaposlenih. 

Da bi fiskalni efekat bio neutralan, ministarka je najavila mnogo drastičnije smanjivanje broja zaposlenih u nekim lokalnim samoupravama koje do sada nisu uspele da dođu do optimalnog broja zaposlenih. 

Kako je objasnila, o novom zapošljavanju odlučivala bi komisija, u kojoj će biti promenjen sastav tako da će jednog svog prestavnika u tom telu imati i ministarstvo. 

Navela je da očekuje da će početkom marta svim lokalnim samoupravama biti upućen novi predlog o maksimalnom broju zaposlenih, te da je ministarstvo otvoreno za konsultacije sa svakom lokalnom samoupravom pojedinačno. 

„To ćemo uraditi u konsultacijama sa lokalnim samoupravama“, rekla je Brnabić. 

Ona je ocenila da su lineralnim smanjivanjem broja zaposlenih u lokalnim samoupravama, nažalost, kažnjene neke od najprofesionalnijih i najracionalnijih lokalnih samouprava, a da ništa nije urađeno da se broj zaposlenih smanji u onim koje su imale broj zaposlenih koji je daleko iznad optimalnog broja. 

Ministarka Brnabić je na skupu na kom je potpisan Memorandum o razumevanju sa 20 lokalnih samouprava u okviru projekta „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi“, istakla važnost tog projekta jer će omogućiti i punu implementaciju Zakona o zaposlenima u pokrajini i lokalnoj samopravi i dodatnu profesionalizaciju javne uprave. 

Javna uprava će se, kaže, prvenstveno baviti ljudskim resursima i kadriranjem kako bismo imali što profesionalnu, što efikasniju i što transperentniju lokalnu smaouprave. 

„Čekaju nas veliki izazovi. Idemo u formiranje nacionalne akademije za javnu upravu koja će se baviti i lokalnom samoupravom. To će biti prvi mehinizam koji će obezbediti kontinuirano obrazovanje državnih službenika i na lokalu“, kaže Brnabić. 

Taj mehanizam će, kaže, obezbediti profesionalnost, a takođe u slučaju kada dolazi do promene vlasti, to će biti brzo učinjeno uz pomoć obučenih ljudi, tako da građani i priveda ne bi više trpeli od perioda učenja novih funkcionera. 

Prema njenim rečima, nacrt zakona o nacionalnoj akademiji za javnu upravu je na sajtu ministarstva, za koju je rekla da će biti nezavisna institucija. 

„Pored toga, idemo i na izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravu koje treba da osiguraju mnogo veću međuopštinsku saradnju i to je još jedan način racionalizacije držvane uprave, to je način da u stvari mi sa manje resorsa postignemo mnogo više za građane i privredu“, zaključila je ministarka.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.