Vesti iz zemlje

04.05.2022. 09:54

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Čačak jednu od zgrada Narodnog muzeja adaptira u „Muzej košarke“

Pixabay

Grad Čačak planira da izdvojeni depandans Narodnog muzeja rekonstruiše i adaptira u Muzej košarke. 

Grad je raspisao tender za izradu projektno tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i adaptaciju izdvojenog depadensa Narodnog muzeja za potrebe formiranja „Muzeja košarke“.

Vrednost javne nabavke je procenjena na 1,5 milion dinara. 

Postojeći objekat tzv. „Sokolana“ nalazi se u ulici Cara Dušana u Čačku i „konstrukcijski je u relativno ispravnom stanju“.

Trenutna funkcija je sportska namena objekta sa korišćenjem sale – vežbaonice i prostorija za svlačionice na spratu. Samo stanje objekta je, kako piše i specifikaciji, „u dotrajalom, lošem i neuslovnom stanju“.

„Za potrebe investitora, potrebno je izraditi projektno – tehničku dokumentaciju sveobuhvatne rekonstrukcije i adaptacije objekta“, piše u dokumentaciji. 

Uslovi zaštite spomenika kulture dozvoljavaju intervencije u okviru samog objekta, dok se spoljni izgled, fasadna ornamentika, kolor plan (izuzev u smislu investicionog održavanja, konzervacije) ne može menjati, navodi se.  

Unutar objekta je potrebno projektovati galeriju čija je širina adekvatna za komunikacije posetilaca i organizovanje muzejskih postavki. 

Na prostoru projektovane galerije i postojećeg prostora planirana je zona za znamenite znamenite ličnosti košarke: prostor (legat) Dragana Кićanovića, prostor (legat) Željka Obradovića i prostor (legat) Radmila Mišović.

Plan je da se Muzej košarke otvori u okviru manifestacija „Čačak prestonica kulture 2023. godine“, 18. oktobra. Tog dana pre tačno jednog veka u Srbiji je odigrana prva košarkaška utakmica, pisao je RTS.

Sa spoljne strane objekta treba obuhvatiti inovativnu rasvetu, a pristupni deo sa platoom i stepeništem pri glavnom ulazu proširiti kako bi mogao da primi grupe posetilaca, piše u dokumentaciji. 

Ulazni deo treba da sadrži prodaju karata (biletarnicu) i suvenirnicu, mesta za odmor posetilaca i mesta za kafe aparate.

U planu je i službeni i tehnički blok za zaposlene i za dopremanja materijala i eksponata za izlaganje. 

Rok za podnošenje ponuda je 18. maj.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.