Srbija

30.03.2023. 15:39

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Čačak raspisao tender za izgradnju „Vidikovca Kablar“

Geograf208/Wikimedia

Srbija

30.03.2023. 15:39

Grad Čačak raspisao je tender za radove na izgradnji objekta „Vidikovac Kablar“ na području Ovčarsko-kablarske klisure. Objekat će se graditi na katastarskoj opštini Rošci.

„Konačna vrednost radova iz predmeta ovog ugovora utvrdiće se na osnovu stvarno izvedenih količina radova po pozicijama prema listovima građevinske knjige i primenom jediničnih cena iz usvojene ponude izvođača“, piše u tenderskoj dokumentaciji.

Rok za izvođenje radova iznosi maksimalno 300 dana, od dana uvođenja u posao, a rok za podnošenje ponuda je 24. april.

Posao izrade projekta za vidikovac Kablar je početkom 2022. godine dobio Energoprojekt Urbanizam i arhitektura. Vrednost ugovora koji je dodeljen toj firmi, u postupku javne nabavke, je bila 15 miliona dinara, sa PDV-om.

U tehničkoj dokumentaciji je tada pisalo da je maksimalna planirana zatvorena površina objekta vizitorskog centra oko 200 kvadratnih metara, a da početni plato treba predvideti niz greben na orjentacionoj visini od 879 metara nadmorske visine.

Objekat se finansira sredstvima Ministarstva turizma i omladine i Vlade Srbije, piše na sajtu Turističke organizacije Čačak.

U martu 2022. godine tadašnja ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić potpisala je sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem Ugovor za projekat izgradnje vidikovca Kablar.

„Vrh Kablara će dobiti jedinstveni stakleni vidikovac koji će se sastojati iz tri zasebne celine – platoa, a prvi u nizu plato za koji je resorno Ministarstvo opredelilo sredstva u iznosu od 80 miliona dinara, biće podignut na 879 metara nadmorske visine“, navela je Matić.

Organzacije Čuvari Кablara i Кoalicija protiv korupcije u životnoj sredini raspisali su u maju 2022. godine peticiju „Sačuvajmo Kablar,“ zbog najavljene izgradnje staklenog vidikovca i turističkog objekta na vrhu te planine.

Degradaciju vrha Кablara do koje bi došlo izgradnjom tih objekata smatraju „nedopustivom“ jer bi se doveo u pitanje status njegove zaštite.

Traži se projektant za stakleni vidikovac Kablar

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.