Vesti iz zemlje

06.04.2015. 09:38

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Cene nekretnina u Srbiji došle na realan nivo

Nakon višegodišnjih oscilacija i pada vrednosti nekretnina u Srbiji, cene su konačno stabilizovane. Cene su sada realne i povoljan je trenutak za kupovinu, smatraju stručnjaci za tržište nekretnina.

Predsednik UO Klastera nekretnina Nenad Đorđević je rekao Tanjugu da je do velikog pada cena došlo zato što je država, s početka ekonomske krize 2008. u SAD, u strahu od ‘mehura’ na tržištu nekretnina pravila u javnosti kampanju da će cene nekretnina padati, što je uplašilo investitore u nekretnine i stanovništvo.

To je, objasnio je on, pratio veliki rast nezaposlenosti od 2009. do 2012. i realan pad zarada. 

Đorđević podseća da je pre toga zabeležen rast cena nekretnina u Srbiji, pošto su od 2004. do 2006. bila povećana novčana sredstva stanovništva i privrede, pa je uz liberalnu poslovnu politiku banaka tržište stambenih kredita doživelo ekspanziju. 

„Cene su sada stabilne već duži period, ipak ova godina je počela – ni dobro ni loše. Trend iz 2014. se nastavlja, u januaru ove godine je zabeležen značajan rast devizne štednje u bankama, što je jedan od uzoroka pada prometa nekretnina“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u periodu od 2008. do 2010. je svake godine devizna štednja rasla između 600 i 700 miliona evra. 

„Taj trend je u januaru 2015, iz za sada nepoznatih razloga, bio poprilično jak. Smatram da bi tražnja na tržištu nekretnina bila povećana kada bi Narodna banka Srbije naterala naše banke da snize kamatne stope na deviznu štednju“, rekao je Đorđević.

Veoma je značano, ističe on, to što su cene sada stabilne, jer niko neće da ulaže u nešto zašta očekuje da će da pojeftini. Đorđević navodi da je na štednji građana skoro 10 milijardi evra i da bi bar polovina tog iznosa mogla da ode na kupovinu nekretnina. On očekuje veći rast prometa nekretnina u narednom periodu, kao i da će biti samo manjih oscilacija u cenama. 

Menažer prodaje u kompaniji Menadžer Milan Simonović je, takođe, rekao Tanjugu da su sada stabilne cene nekretnina i da ima samo manjih odstupanja za pojedine lokacije. 

„Sada je povoljan trenutak za sve koji žele da kupe nekretninu, jer su cene ušle u realan okvir“, poručio je Simonović dodajući da je 2014. bila stabilizaciona godina, pošto su prodavci shvatili da moraju da koriguju cene. 

On je kazao da su cene od 2008. na nekim lokacijama pale i za više od 30 odsto, kao i da je to bilo najizraženije na perifernim gradskim lokacijama. I sada, kaže on, postoje mnogi prodavci koji traže nerealno visoke cene imajući u vidu to koliko su njihove nekretnine vredele 2008. godine. 

„Tada je bio bum kredita, pa su se mnogi opekli i sada ne mogu da otplaćuju kredite, a kada hoće da prodaju mogu da dobiju dosta manje“, rekao je on. 

Simonović još navodi da je ranije bilo oko 70 odsto kreditnih kupaca, dok ih je sada svega oko 20 odsto, jer više nema subvencionisanih stambenih kredita. Direktor agencije Legat Nedeljko Malinović je rekao Tanjugu da su se cene stabilizovane i da je prodaja ove godine bolje počela nego u 2014. 

On je napomenuo da ima mnogo više interesovanja iako ponuda nije sjajna, jer se jako malo gradi. 

„Ima mnogo više poziva nego ranijih godina, ali ne baš u toj meri da bi mogli da kažemo da je to krenulo, ali nadamo se da će krenuti ukoliko neki novac uđe u Srbiju“, kazao je Malinović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.