Srbija

05.05.2014. 12:26

Dnevnik

Autor: Nova Ekonomija

Cene stanova će pasti za još 20 odsto?

Srbija

05.05.2014. 12:26

Iako su cene stanova u Srbiji iz godine u godinu sve niže, a prognoze kažu da će tako biti još najmanje dve godine, statistika je izračunala suprotno.

Republički zavod za statistiku objavio je nedavno da su cene novoizgrađenih stanova u Srbiji u drugom polugodištu 2013. porasle 1,7 odsto, u odnosu na prvi deo godine, što je mnoge zbunilo, iako se radi o relativno malom procentu.

Međutim, svi znaju da su stanovi sve jeftiniji, a ne skuplji.

Potpredsednik Građevinsko – industrijske komore Srbije Goran Rodić objašnjava da je naša građevinska industrija mnogo uvozno zavisna, zbog čega su ulazni troškovi pojedinih proizvoda skuplji, preračunato u evrima, što stvara prividnu sliku porasta cene novoizgrađenih stanova. 

Međutim, tržišna cena stanova je godinama u padu, a tako će se i nastaviti iz više razloga. Glavni su ti što je platežna sposobnost potencijalnih kupaca slaba – ili su im zarade premale, ili dugoročno nesigurne, a najčešće i neredovne pa ne mogu da se kreditno zaduže na dugi rok, a nemaju ni imovinu koju bi stavili pod hipoteku. 

Rodić kaže da smo u 2014. ušli s novim padom cena stanova, a koliko god da su investitori upozoravali prethodnih godina na to da su dodirnuli dno cenovne podnošljivosti i da kvadrati više ne mogu pojeftiniti, život ih demantuje i cena stanova je sve niža. Gde je granica i na kojem nivou će se zaustaviti, danas više niko ne može prognozirati. 

Agenti za promet nekretnina koji se dugo bave tim poslom kažu da su stanovi u Srbiji još uvek precenjeni i da će cene morati i nadalje da padaju oko 20 odsto. 

Ove godine kvadrati bi mogli pojeftiniti dodatnih deset procenata, što znači da bi se, ukoliko se i sledeće godine nastavi isti trend pada cene, mogli stabilizovati krajem 2015. ili u proleće 2016. 

Prosečna cena kvadrata u Novom Sadu kreće se od 800 do 1.150 evra, iako se može naći jeftinijih stanova, kao i skupljih. U ponudi su većinom stanovi starije gradnje, a novogradnja je svedena na minimum. U gradu više nema slobodnog mesta za izgradnju novih stambenih objekata, a zbog male potražnje za stanovima, niko i ne pokušava da započne investicioni ciklus u široj zoni grada.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.